Umro Ante Babaja - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Umro Ante Babaja

Umro Ante Babaja

Napustio nas je još jedan domaći filmski velikan, redatelj koji je režirao nekoliko klasika hrvatskog filma.

s.p. 16.01.2010 0 komentara

Umro Ante Babaja

Ove subote objavljeno je da je u četvrtak u 83. godini života preminuo redatelj Ante Babaja. Jedan od naših najuglednijih filmaša već je ispraćen na zagrebačkom Krematoriju, u krugu obitelji i bliskih prijatelja. Babaja je poznat po (nedavno restauriranom!) klasiku 'Breza' koji po mišljenju struke i kritičara spada među najbolje hrvatske filmove, a u nekim anketama proglašen je i - najboljim. Babaja se u hrvatskoj i tadašnjoj jugoslavenskoj kinematografiji isticao kao autor modernističkih, meditativnih filmova te je na ovim prostorima bio istaknuti predstavnik autorskog filma.

Ante Babaja rođen je u Imotskom 6. listopada 1927. godine. Nakon završene srednje škole upisao je studij ekonomije i prava. Zahvaljujući poznanstvu s Brankom Belanom ulazi u film. Tako je potkraj 1949. godine angažiran kao asistent Kreše Golika na njegovom prvom igranom filmu 'Plavi 9', a 1953. godine kao volonter na setu pratio je nastanak filmova istaknutih francuskih autoraYvesa Ciampija i Jacquesa Beckera. Godine 1954. Belan ga uzima za pomoćnika u antologijskom 'Koncertu'. Naredne godine režira prvi film, dokumentarističku impresiju 'Jedan dan na rijeci'. Godine 1961. režira prvi igrani film 'Carevo novo ruho'. Sredinom šezdesetih okreće se eksperimentalnom filmu i snima eksperimentalno - dokumentarne filmove 'Tijelo' (1965), 'Kabina' (1966) i 'Plaža' (1966).


'Breza' Ante Babaje - po mnogima najbolji hrvatski film svih vremena.

Svoj najpopularniji i najčuveniji film 'Breza', temeljen na motivima Kolarovih pripovijetki, snima 1967. godine. U 1971. snima još jedan antologijski film 'Mirisi, zlato i tamjan', adaptaciju istoimenog romana Slobodana Novaka. Slijedi razdoblje u kome radi isključivo kao dokumentarist i tada nastaje dokumentarac 'Čuješ li me sada?', nastavak njegova klasičnog dokumentarnog filma 'Čuješ li me?' iz 1965. godine. 1980. snimio je hvaljeni 'Izgubljeni zavičaj' u kojem je ponovno adaptirao jedno djelo Slobodana Novaka. 1992. snimio je 'Kamenita vrata' ali zbog različitih okolnosti film nikada nije ni došao do publike.

Babaja je bio i dugogodišnji profesor na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu. Godine 1988. nagrađen je nagradom Vladimir Nazor za životno djelo, a 1996. dobio je još jednu nagradu za životno djelo, Vjesnikovu nagradu Jelen. 2007. mu je uručen i Oktavijan za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara, a baš te godine Babaja je u svojoj 80. godini predstavio svoj zadnji film 'Dobro jutro'. U tom dokumentarcu Babaja je s videokamerom snimao svoje posljednje godine života u staračkom domu, te je u tom testamentnom filmu pokazao da je film ispunjavao njegov život do samoga kraja.

(Izvor: Filmski programi)

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...