Scorsese i friški Leopard - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Scorsese i friški Leopard

Scorsese i friški Leopard

Martin Scorsese će na festivalu u Lake Placidu predstaviti obnovljenu verziju filma talijanskog redatelja Lucina Viscontija 'Leopard', snimljenog daleke 1963. godine.

03.04.2004 0 komentara

Scorsese i friški Leopard

Scorsese će biti specijalni gost ovog filmskog festivala koji se održava početkom ljeta u SAD-u. Osim što je redatelj poznatih i nagrađivanih filmova 'Mean Streets', 'Raging Bull', 'Dobri momci' i 'Bande New Yorka', Scorsese je i jedan od osnivača udruge The Film Foundation koja se zalaže za osvještavanje sociološke i kulturološke uloge filma u društvu te za filmsku edukaciju i očuvanje filmskih djela.

U sklopu festivalskih događanja redatelj će predstaviti svoj omiljeni film i govoriti o svom radu. U 'Leopardu', ili u originalu 'Il Gattopardo', Lucia Viscontia, Burt Lancaster glumi sicilijanskog princa koji se suočava s posljedicama ujedinjenja Italije, a u ostalim ulogama su Alain Delon i Claudia Cardinale. Ovaj filmski klasik je bio inspiracija mnogim redateljima kao što su Francis Ford Coppola i Michael Cimino, a Scorseseu je on, uz 'Crvene cipele' i 'Građanina Kanea' glavni filmski uzor.

'Leopard' će biti prikazan u 'osvježenoj' veziji koja traje tri sata. Ovaj klasik je u SAD-u prvi put prikazan u skraćenoj verziji u kojoj je 20 minuta filma bilo izrezano. (Kompletna verzija je prikazana tek 1983.) Posljednjih sat vremena prikazuje se raskošni balski protokol koji je filmska kritika opisala kao 'jednu od najvećih filmskih ceremonija'.  

Osim 'Leoparda' na Festivalu će od 2. do 6. lipnja biti prikazani i mnogi drugi zanimljivi igrani i dokumentarni filmovi. Neki od njih su se već pojavili na festivalima. 'Primer' redatelja Shanea Carrutha je na ovogodišnjem Sundanceu dobio veliku nagradu žirija, a 'Seducing Doctor Lewis' Jeana-Francoisa Pouliota je na istom festivalu dobio nagradu publike. O oba ova filma smo već pisali u post-festumu Sundance film festivala. Dokumentarac 'Mojados' Tommya Davisa je osvojio nagradu publike na South By Southwest Film Festivalu, a on prati četvoricu migranata iz malog sela u Meksiku na njihovom putovanju kroz pustinju.

Među igranim filmovima koji će biti prikazani je komedija 'King of the Corner' redatelja Petera Riegerta, o starijem čovjeku koji sagledava svoj život kroz Židovsku vjeru. Film Branta Sersena 'Blackballed' je priča ispričana u verite stilu, o prvoj zvijezdi paintballa Bobbyu Dukesu, koji pokušava obnoviti svoju karijeru nakon prekida od deset godina.

U festivalskom programu nalaze se i dva intrigantna dokumentarca. 'Chisholm '72' je prvi film o članici američkog kongresa, Shirley Chisholm koja se kandidirala za predsjednicu Demokratske stranke 1972. godine. 'Metallica: Some Kind of Monster' je temeljito napravljen portret najuspješnijeg heavy metal benda svih vremena kojeg su režirali Joe Berlinger i Bruce Sinofsky.

Komentari

Nema komentara.