Scorsese prikazao Istočno od raja - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Scorsese prikazao Istočno od raja

Scorsese prikazao Istočno od raja

Na Tribeca film festivalu ljudi su se gurali kako bi pogledali projekciju 'Istočno od Raja' koju je omogućio slavni redatelj Martin Scorsese.

03.05.2004 0 komentara

Scorsese prikazao Istočno od raja

Scorsese je organizatorima festivala za projekciju posudio vlastitu kopiju velikog filmskog hita iz 1955. godine, objavio je Associated Press. 'Istočno od Raja' je kultni film redatelja Elija Kazana koji je proslavio veliku glumačku zvijezdu Jamesa Deana.

Dean je u ovom filmu glumio buntovnog i frustriranog Cala Traska koji se sa svojom braćom nadmeće za očevu ljubav. Iste godine kada se fim pojavio u kinima, Dean je poginuo u automobilskoj nesreći. Za ulogu u 'Istočno od Raja' Dean je primio prvu posthumnu nominaciju u povijesti nagrade Oscar. Godinu dana nakon toga ponovo je nominiran za ulogu u 'Divu', ali ga ni tad nije osvojio.

'Istočno od Raja' bio je film s kojim se poistovjetila cijela jedna generacija, a među velikim obožavateljima tog kultnog djela našao se i Martin Scorsese. Kad se film pojavio u kinima, redatelj 'Taksista', 'Pobješnjelog bika' i 'Bandi New Yorka' imao je samo dvanaest godina i tada nije ni slutio da je to djelo koje će obilježiti njegovo vlastito filmsko stvaralaštvo.

'Bio je to film koji je razumio mene… On je ispričao stvari koje ja sam nikada ne bih mogao ispričati, jer ih nisam smio ispričati,' rekao je redatelj uoči projekcije u Tribeci. Scorsese, koji je odrastao u jednom radničkom kvartu na Manhattanu, objasnio je kako je 'Istočno od raja' najvjernije od svih filmova oslikao život radničke klase i da ga zato toliko cijeni.

Komentari

Nema komentara.