Natječaji, festivali, filmovi... - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Natječaji, festivali, filmovi...

Natječaji, festivali, filmovi...

Domaći i strani festivali traže razne filmove, obično očekuju prijave do 1. travnja al' nije šala – može se zaraditi čak i s pisanjem scenarija.

s.p. 20.02.2008 0 komentara

Ovogodišnji pobjednik natječaja za najbolji scenarij je 'Ono što je bitno' Filipa Peruzovića iz Zagreba. Natječaj je organizirala udruga Ars Septima, a članovi povjerenstva za nagradu bili su Zvonimir Berković, Ognjen Sviličić i Arsen A. Ostojić. Za natječaj je bio prijavljen 21 scenarij, a izbor nagrađenog obrazložen je 'autentičnošću, uvjerljivim oslikavanjem likova i situacija'. Autor će dobiti iznos od 10.000 kuna, a pobjednički scenarij prevest će se na engleski jezik i sudjelovati kao hrvatski predstavnik na Hartley-Merrill scenarističkom natječaju u Los Angelesu. Pobjednici tog međunarodnog natječaja bit će objavljeni tijekom kanskog filmskog festivala u svibnju.

A prošlog vikenda je u produkciji Darstu productions snimljen kratki film radnog naslova 'Cold Feet'. Režiser je Davor Vlahov, producent i direktor fotografije je Dario Radusin a glavne uloge tumače Filip Radolović i Jelena Martinović. Film je sniman u Zagrebu, a financirali su ga sami filmaši, koji su poručili da se 'nadaju dobrim kritikama', no mladi su i 'svjesni svojih početničkih pogrešaka'. Što su to snimili bit će predstavljeno na proljeće, a prije toga može se vidjeti samo kratki klip sa snimanja ovdje.


'Cold Feet', r: Davor Vlahov, klip sa snimanja

Jedan od domaćih festivala koji se održao je i Libertas Film Festival. Organizatori su posebno ponosni s time što je prošlogodišnje izdanje bilo otvoreno njemačko - austrijskim filmom 'Krivotvoritelji' /glumac Karl Markovics na naslovnoj slici s direktoricom Pećinom/, koji je ove godine nominiran za Oscara za najbolji strani film 2008. Četvrto izdanje održat će se od 27. lipnja do 2. srpnja 2008., a prijave filmova su otvorene do 1. travnja na sajtu festivala. Za sve dodatne informacije kontaktirajte festivalski ured za odnose s javnošću na njihov mail ovdje.

Ove subote, 23.02., besplatno se u Velikoj dvorani INK prikazuju filmovi Pulske filmske tvornice. Riječ je o djelima s filmske radionice na kojoj se sustavno educiraju mladi pulski filmaši i produciraju njihovi filmovi. Do sada je realizirano 20 kratkih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, koji će se u subotu u 20h moći kronološki pogledati u dva jednosatna bloka. Radionica se odvija već tri godine zaredom, u sklopu Festivala igranog filma u Puli, a film '…i na kraju mravi pojedu ribu' Velimira Todorovića i Rajka Bana je  prvi film koji će se prikazati na ovogodišnjem ZagrebDoxu u sklopu regionalne konkurencije.

13. Split Film Festival/Međunarodni festival novog filma održava se od 13. do 20. rujna 2008., a zadnji rok za prijave radova je 1. lipnja. Informacije, pravila i prijavnice možete potražiti ovdje, a podsjećamo da se prijaviti mogu dugometražni i kratkometražni filmovi, video radovi i New Media projekti.

Animatore upozoravamo na 12. međunarodni festival animiranog filma Hiroshima 2008. Održava se od 7. do 11. kolovoza 2008., a autori se pozivaju da se do 1. travnja prijave na sudjelovanje. Primaju se radovi duljine do 30 minuta, na filmskoj ili video vrpci, koji su završeni nakon 1. travnja 2006. Ostale uvjete i podatke za prijavu potražite ovdje.

A ako želite poslati film na Calgary International Film Festival, tamo imaju vrlo široke kriterije. Taj kanadski festival otvoren je za filmove svih dužina i tema, i to u sljedećim programima: Kanadski filmski radovi, Suvremena svjetska kinematografija, 'Reality Reels', Kasni program, Filmovi za obitelji, Serija filmova za mlade, Američka nezavisnost, godišnji 'Spotlight program'. Festival se održava od 19. do 27. rujna 2008., a prijave za sudjelovanje primaju se do 13. lipnja. Uvjete za sudjelovanje i obrasce za prijavu možete pronaći na službenom sajtu festivala. Sretno sa silnim prijavama...

Komentari

Nema komentara.