Pet godina eksperimentale - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Pet godina eksperimentale

Pet godina eksperimentale

25 FPS nudi miks filma, glazbe, videa i performansa, a uči i kako razviti filmsku vrpcu.

s.p. 16.09.2009 0 komentara

Pet godina eksperimentale

Od 22. do 27. rujna 2009. održava se 5. izdanje 25 FPS-a, Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa kojeg možete pratiti u prostorima zagrebačkog Studentskoga centra. Festival koji u nazivu broji sličice videa u sekundi (međunarodna kratica '25 frames per second') na velikom će platnu izbrojiti 54 filma u natjecateljskom programu, tri retrospektivna programa, program nove hrvatske produkcije, dva predstavljanja knjiga i DVD-ova, okrugli stol o financiranju festivala kratkog filma (MEDIA) i četiri velika koncertno-filmska performansa organizirana u koprodukciji s Kulturom promjene SC. 

Natjecateljski program predstavit će najbolje iz nove svjetske produkcije. U osam ovogodišnjih cjelina vidjet će se novi filmovi cijenjenog tajlandskog filmaša Apichatponga Weerasethakula, blistave međunarodne zvijezde found footage filma Matthiasa Müllera i domaćeg snimateljskog virtuoza Borisa Poljaka.

'Letter to uncle Boonmee', r: Apichatpong Weerasethakul.

Članovi žirija Erwin van 't Hart, Milena Gierke i Ana-Marija Koljanin sastavili su retrospektivne programe posvećene Nizozemskoj, Hrvatskoj i Super 8mm filmu. U hrvatskoj retrospektivi prikazat će se i naši cijenjeni slikari, kipari, konceptualci koji za jedan od svojih izraza uspješno koriste i eksperimentalni film. U programu će se naći stari filmski radovi Mladena Stilinovića, Aleksandra Srneca, Gorana Petrcola i ostalih autora koje publika nema priliku često vidjeti. 

Lani uvedena programska sekcija Expanded Cinema, s koncertno-filmskim performansima uživo, ove godine za otvaranje festivala donosi posljednji nastavak filmskog ciklusa austrijskog filmaša Gustava Deutscha 'FILM IST. a girl & a gun'. Film nosi ime prema slavnoj rečenici J.L. Godarda: 'Sve što trebate za dobar film je djevojka i revolver'. Nakon filma slijedi prava glazbeno-filmska atrakcija, filmski koncert na kojemu će Gustav Deutsch projicirati dijelove arhivskih materijala korištenih za svoj film, a na gitarama i elektronici pratit će ga austrijski muzičari Christian Fennesz, Burkhard Stangl i Martin Siewert.

'Trees of Syntax Leaves of Axis', r: Daichi Saito.

Uz Fennesza, atrakcija u programu Expanded Cinema je i francuski kolektiv Metamkine koji zvuk i sliku proizvode na licu mjesta koristeći nekoliko 16 mm projektora i manipulirajući s kemikalijama, brzinom, filtrima, odrazima slike od ogledala i sjenama na platnu. Njemački filmski autor Jürgen Reble i umjetnik za zvuk Thomas Köner izvest će uživo performans Materia Obscura, a nizozemski umjetnik Edwin van der Heide zatvorit će festival lasersko-zvučnom eksplozijom u velikoj dvorani kina SC. Cijeli ovogodišnji Expanded Cinema prati zbornik tekstova 'Prošireni film', koji uključuje radove Petera Weibela, Valie Export, Randyja Jonesa, Guya Sherwina, Jonathana Walleya i drugih. 

Ove godine pokrenuta je i radionica za razvijanje 16 mm i Super 8 filma u pravom filmskom laboratoriju - Klubviziji SC-a. Klubvizija rad počinje radionicom nezavisnog filmaša i distributera Pipa Chodorova koji će podučavati ručno razvijanje filmske vrpce i upoznavanje s osnovama samostalnog rada s filmskim materijalom. Nastava traje od 25. do 27. rujna 2009. u MM-u, a prijavilo se dosta ljudi pa su svi termini već popunjeni.

Više informacija o programu i novostima pratite na festivalskim stranicama, a naglašavamo da je ulaz na sve projekcije (osim na Expanded Cinema) besplatan.

Komentari

Nema komentara.