Američki gangster - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Američki gangster

Američki gangster

American Gangster (2007.)

Universal Studios / Continental film

157' krimi, drama

Režija:           Ridley Scott

Uloge: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Cuba Gooding, Robert Downey Jr., Josh Brolin, Armand Assante, RZA, John Ortiz, John Hawkes, Ted Levine, Common

Scenario:        Steve Zaillian, Mark Jacobson

Producent/i:   Brian Grazer, Ridley Scott

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Američki gangster

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.40
84
0.00

'Američki gangster' stvarna je priča o Franku Lucasu, narkomanskom bossu koji je pola New Yorka navukao na heroin.

Nitko nije primjećivao Franka Lucasa (Denzel Washington), mirnog vozača jednog od najutjecajnijih crnačkih šefova mafije. Ali kad njegov šef iznenada umre, Frank iskorištava pukotinu nastalu u strukturi moći za stvaranje svog vlastitog carstva i ostvarenje njegove verzije američkog sna. Svojom pronicljivošću i strogom poslovnom etikom uspijeva se uzdići na sam vrh tržišta droge u Harlemu, plasirajući na ulice čišći i jeftiniji proizvod. Lucas ubrzo postaje najzančajnija figura u mafijaškom svijetu ali i među jet setom New Yorka.

Richie Roberts (Russell Crowe) je okorjeli policajac koji igra po vlastitim pravilima i poznaje zakon ulice. Brzo shvaća da je došlo do smjene vlasti u mafijaškim krugovima New Yorka te s vremenom saznaje da je za to zaslužan Frank Lucas. Iako svaki na suprotnim stranama zakona, Roberts i Lucas imaju nešto zajedničko – čast i ponos koje prenose na svoj posao. Njihove sudbine će se ubzo ispreplesti te će doći do sukoba iz kojeg će samo jedan izaći kao pobjednik.


'Američki gangster', trailer

Na 'Američkom gangsteru' radila je zaista impresivna filmska ekipa. Dvije glavne uloge dodijeljene su oskarovcima Denzelu Washingtonu ('Dan obuke', 'Glory') i Russellu Croweu ('Gladijator'), a tu je još hrpa poznatih holivudskih faca – Cooba Gooding Jr., Armand Assante, Josh Brolin, itd. Režije se uhvatio legendarni Ridley Scott koji je  tri puta nominiran za Oskara ('Thelma i Louise', 'Gladijator', 'Pad crnog jastreba'), ali mu se dosad nije posrećilo. Producentski posao je, uz Ridleya Scotta, obavio Brian Grazer koji je također osvojio Oskara ('Genijalni um').

S kojim se entuzijazmom i ozbiljnošću radio ovaj film pokazuje činjenica da su 'pravi' Richie Roberts i Frank Lucas davali upute Ridleyu Scottu, a Crowe je tražio snimke koje je svojevremeno zabilježio Roberts kako bi mogao što bolje odglumiti svoj lik.

Kritičari su na internet stranici Rotten Tomatoes 'Američkom gangsteru' dodijelili visokih 79% s općim mišljenjem da je odvažan i zabavan povratak u vrijeme gangsterskih filmova. Neki su oduševljeni odgledanim kao npr. Frank Wilkins koji je za Reeltalk Movie Reviews napisao 'briljantna gluma Washingtona i Crowea te skoro pa savršena Scottova režija čine ovaj film jednim od najboljih ove godine'.

S druge strane, pojedini kritičari osporavaju vrijednost ovog filma jer smatraju da propagira kriminal i nasilje. Jedna od njih je i Kam Williams koja je na stranici AALBC.com izrazila svoje nezadovoljstvo komentarom 'ovo je zavodljiv prikaz života i djela jednog čudovišta koji će nesumnjivo poslati pogrešnu poruku mladima'.

Kako god bilo, činjenice su ovdje – 'Američki gangster' je film koji se svidio velikoj većini publike, profesionalne kritike su uglavnom pozitivne te je na njemu radila rijetko tako kvalitetna filmska ekipa. Sve to ga čini filmom kojeg bi trebali pogledati, a ako ipak smatrate bi u vaš um mogao usaditi neke pogrešne poruke i ideale, ostanite kući i gledajte 'Mir i dobro'.