Venecija: seks, bolest i masakri - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Venecija: seks, bolest i masakri

Venecija: seks, bolest i masakri

Na polovici venecijanskog festivala podvlačimo crtu pod najkomentiranije filmove. Znaju li se već favoriti?

s.p. 05.09.2011 0 komentara

Venecija: seks, bolest i masakri

Velika festivalska palača još nije izgrađena, no 68. filmski festival u Veneciji se svejedno održava jer Mostra ima ono najbitnije - velike filmove! Ove godine ima dosta 'teatarskih filmova' koji pokušavaju kazališne hitove uspješno prebaciti na veliko platno, a zahvaljujući velikim redateljskim imenima rezultat su više nego solidni radovi. Izdvojili smo neka mišljenja kritičara o najzapaženijim filmovima Festivala, a krajem tjedna vidjet ćemo i što će reći žiri:

'The Ides of March', r: George Clooney
Film otvaranja obično nije neki veliki film, no ova angažirana drama dobila je solidne kritike, a neki kritičari već predviđaju da je George Clooney na putu da postane veliki glumac-redatelj u stilu Clinta Eastwooda.

'W.E.', r: Madonna
Madonna je u svom filmu pokušala rehabilitirati nesuđeni kraljevski par (Edward VIII. i Wallis Simpson) , ali je njezin rad jednoglasno proglašen 'kraljevskom katastrofom', a filmu nisu pomogle ni bizarne scene u stilu 'Marie Antoinette' u kojoj Wallis pleše na Sex Pistolse.


'A Dangerous Method', trailer.

'A Dangerous Method', r: David Cronenberg
Jurica Pavičić (Jutarnji list) Cronenbergu zamjera da je napravio 'akademski i autorski bezličan film', a većina kritičara se slaže da filmu najviše smeta glumatanje Keire Knightley. Ipak, hvale se stimulativni dijalog, efektna montaža i subverzivna tema seksualne represije.

'Carnage', r: Roman Polanski
Kritičar Novog lista Dragan Rubeša opisao je film kao 'brutalni komad salonskog filma sočnih dijaloga, rađen po mjeri glumaca', a jedan od stranih recenzenata se tako uživio u ovaj dinamični film (samo 78 minuta!) da je 'ostao bez daha'. U filmu s tako zvjezdanom postavom teško je izdvojiti najbolje glumce, no čini se da je par koji glumi negativce u filmu (Kate Winslet i Christoph Waltz) ostavio najbolji dojam na kritičare - a možda i na žiri?

'Wilde Salome', r: Al Pacino
Baš kao i u svom dokumentarcu 'Looking For Richard', Al Pacino je pokušao u jednom filmu analizirati klasično djelo i prikazati svoju teatarsku adaptaciju, a kritičari zaključuju da je trud rezultirao 'zbrkom' u kojoj se 'može uživati'. Sve pohvale idu na račun Jessice Chastain za koju je sigurno da postaje velika glumica.


'Zaraza', trailer.

'Zaraza', r: Steven Soderbergh
Ultrarealistični film o pandemiji smrtonosne gripe, pametni film katastrofe koji pokazuje da panika (i senzacionalistički blogeri!) mogu biti opasniji od bolesti. I ovaj film je pun glumačkih zvijezda, ali najveća zvijezda je redatelj Soderbergh koji je u ovom filmu preuzeo i snimateljsku ulogu i napravio vizualno efektan film s više perspektiva u stilu 'Traffica'.

'Shame', r: Steve McQueen
Nakon 'Gladi', redatelj Steve McQueen i glumac Michael Fassbender opet su napravili beskompromisnu dramu za odrasle. Riječ je o priči o seksualnom ovisniku kojeg iznenada posjećuje sestra (Carey Mulligan), a iako film sadrži dosta golotinje, nije riječ o erotičnom filmu nego o dojmljivoj psihološkoj drami koja dopire do kostiju, a i za glumce i za redatelja kritičari imaju samo pohvale.

'Alps', r: Giorgos Lanthimos
Nakon 'Očnjaka', grčki redatelj Lanthimos snimio je još jedan provokativan i neobičan film pun bizarnih situacija i crnog humora za kojeg kažu da je precrn i preoriginalan da bi dobio Oscara, ali možda bi mogao dobiti nagradu...u Veneciji?

Komentari

Nema komentara.