Sretni i kontroverzni ZagrebDox  - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Sretni i kontroverzni ZagrebDox

Sretni i kontroverzni ZagrebDox

Popratni programi ZagrebDoxa nude ekoterorizam, mračnu stranu PR-a, mongolsku glazbu i priče o krizi suvremenog kapitalizma.

s.p. 20.02.2012 0 komentara

Sretni i kontroverzni ZagrebDox

Predstavili smo 8. izdanje ZagrebDoxa, a evo opširnije najave programa izvan službene konkurencije. Program Kontroverzni ZagrebDox nudi 7 filmova. 'Big Boys Gone Bananas!' dokumentira hajku koju je jedna tvrtka pokrenula protiv redatelja filma koji ju je kritizirao, a danski 'Ambasador' je tragikomedija o dekadentnom bijelom diplomatu koji je kupio ambasadorski položaj u Africi. Diplomski rad 'Devet prizora nasilja' otvara vrata mračne strane ljudske psihe.

Američki film 'Ispovijedi ekoterorista' otkriva 30-godišnju odiseju kapetana Paula Watsona koji je osnovao malu vigilantsku organizaciju zaduženu za zaštitu morskog života na planetu. Redateljica Marieke Schellart u filmu 'Jajašca za kasnije' dokumentira svoju borbu s biološkim satom i želju za djetetom, a dokumentarac 'Samostvoreni' prati 7 pojedinaca u sociološkom i psihološkom eksperimentu. Srpski film 'Tuđman i Milošević – dogovoreni rat?' donosi niz javnosti nepoznatih činjenica o susretima Tuđmana i Miloševića.

Program Stanje stvari donosi film 'Preživjeti napredak' koji daje subverzivnu dijagnozu jedinstvenih sposobnosti ljudskog roda uz opasnost koju one predstavljaju za svijet. Dokumentarac 'Dugokracija' traži uzroke dužničke krize u Grčkoj i predlaže rješenja koja ne prihvaćaju vlada i najjači mediji, a britanski film 'Četiri jahača' prikazuje 23 najvažnija svjetska intelektualaca koji iznose svoje mišljenje o suvremenom kapitalizmu. U fokusu francuskog dokumentarca 'Zavjera oko žarulje' je namjerno kraćenje vijeka trajanja proizvoda da bi se zajamčila potražnja. Autorski dvojac Eric Black i Frauke Sandig u filmu 'Srce neba – srce zemlje' prati šestoro mladih Maja u njihovom svakodnevnom životu i obredima.


'Dugokracija', trailer.

Film 'Bez domovine' pokušava nadići uobičajeni medijski pristup problemu imigranata te istražuje složeno i emotivno putovanje jedne obitelji, dok se 'Farma u kamionetu' bavi novom generacijom američkih farmera. Njemački autor René Frölke u filmu 'Obilazak' zabilježio je posjet najvišeg njemačkog državnika Akademiji likovnih umjetnosti u Karlsruheu 2008., a kanadski film 'Tri zida' šaljivo je putovanje u apsurdni svijet suvremenih ureda.

Program Glazbeni globus nudi 8 glazbenih dokumentaraca. 'Beat, rime & život: A Tribe Called Quest' je priča o jednom od najutjecajnijih i najrevolucionarnijih grupa u povijesti hip-hop glazbe, a film 'Anda Union – od stepa do grada' prati tradicionalnu mongolsku glazbu. 'Udri jako: priča o životu i izbjegnutoj smrti Patty Schemel' film je o žestokoj bubnjarici rock-grupe Hole, a 'Nevidljive strune: talentirane sestre Pusker' za protagonistice ima talentirane mađarske sestre violinistice.


'Beat, rime & život: A Tribe Called Quest', trailer.

'Inni' prati Sigur Rós na kraju njihove posljednje turneje u studenom 2008., a 'Cigarete i pjesme' slovački je dokumentarac koji prati skupinu Roma i Slovaka koji su se udružili radi snimanja CD-a sa starom romskom glazbom. Američki kratki film 'Jedne noći u Kernersvilleu' karakterna je studija džez-basista Johna Browna, a kratkometražno 'Natjecanje' prikazuje intimna razmišljanja i emocije natjecatelja klavirskog natjecanja.

Službeni program Happy Dox uključuje 10 dokumentarnih priča s pozitivnim predznakom. Morgan Spurlock u najnovijem filmu 'Najveći film ikad prodan' istražuje svijet prikrivenog oglašavanja u filmskoj industriji, a izraelski kratki film 'Krvne veze' govori o zajedničkoj izraelsko-palestinskoj inicijativi za dobrovoljno davanje krvi. 'Sivan' je dokumentarni videorad usredotočen na izraze lica jedne navijačice na nogometnoj utakmici, a u filmu 'Recesionirajte se! Za zabavu i profit!' autor Jamie Kastner kreće na crnohumorno putovanje na kojem upoznaje ljude koji su uspjeli dobro iskoristiti svjetsku gospodarsku krizu.

'Sixty and the City’ donosi iskrenu priču izraelske redateljice i novinarke i producentice Nili Tal koja je navršila 61 godinu i traži ljubav preko Interneta. 'Bon Appétit' je portret male poljske tvrtke za catering koja priprema hranu za urede. 'Buck' govori o autentičnom šaptaču konjima Bucku Brannamanu, a 'Čiča Toljina koliba' je priča o čiča Tolji koji ima neobičnu naviku da predsjednicima Rusije i SAD-a piše pisma o svojem životu. 'Načelnik provodadžija' govori o seoskom načelniku koji pokušava odabrati partnere mještanima samcima koji su navršili trideset godina, a 'Koncert gospođe Carey' prati pripreme za bijenalni koncert u operi za koji je potrebno 18 mjeseci teškog rada. Više informacija o popratnom i glavnom programu ZagrebDoxa potražite na službenim stranicama Festivala.

Komentari

Nema komentara.