HAVC voli hitove! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      HAVC voli hitove!

HAVC voli hitove!

Novce za snimanje u 2012. dobili su nova komedija Grlića i Tomića, nastavak 'Koka i duhova', ekranizacija 'Kauboja' i dugometražni 3D crtić!

s.p. 08.03.2012 0 komentara

HAVC voli hitove!

Na presici HAVC-a objavljeni su rezultati Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2011., a čini se da se sprema sezona hitova! Odabirom Ognjena Sviličića i Gorana Tribusona sredstvima HAVC-a bit će sufinancirano šest dugometražnih naslova te jedan debitantski dugi igrani film.

Među odabranim naslovima nalaze se i tri adaptacije zapaženih i uspješnih predložaka: 'Kauboji' Tomislava Mršića  adaptacija su megapopularne kazališne predstave Saše Anočića (naslovna fotografija), 'Čudo u Poskokovoj dragi' Rajka Grlića ekranizacija je književnog hita Ante Tomića, dok je 'Zagonetni dječak' Dražena Žarkovića adaptacija još jednog popularnog dječjeg romana iz serijala o Koku.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar izjavio je: 'Svaki od ovih filmova trebao bi stići do magične granice od 100 000 gledatelja. Bit će to fascinantan repertoar! Izrazito nas veseli da su se hrvatski autori i producenti prijavili s ovako lijepim i rijetko zanimljivim paketom kvalitetnih projekata'. Na listi dugih igranih filmova kojima su odobrena sredstava nalaze se i projekti Antonija Nuića, Zrinka Ogreste, Zvonimira Jurića i Kristijana Milića.


'Koko i duhovi' je bio veliki hit prošle godine.

Specifičnost ovogodišnjeg natječaja je da su odobrena i sredstva za financiranje dugometražnog animiranog filma. 'Cvrčak i Mrvica' Darka Bakliže bit će obiteljski film u stilu studija Pixar, realiziranom u tehnici 3D-animacije, a koji se može opisati kao osuvremenjena verzija La Fontaineove basne. 'Produkcija dugometražnog animiranog filma dugotrajan je film i vjerojatno ćemo ga moći gledati tek za tri godine', izjavio je umjetnički savjetnik za animirani film Daniel Šuljić. Među odobrenim kratkometražnim animiranim filmovima u velikom su broju zastupljene autorice i debitanti.

Hrvoje Hribar prokomentirao je i selekciju kratkometražnih igranih naslova: 'Nakon uspjeha filmova kao što su ‘Žuti mjesec’ Zvonimira Jurića, ‘ Zimice’ Hane Jušić te ‘Zagrebačkih priča’ grupe autora, hrvatski je kratkometražni film postao svojevrsni europski brend. Očekivanja su velika, pa je Lukas Nola odabrao samo šest projekata, ali dramaturški savršenih i briljantno uglačanih, koji će dobiti i nešto kvalitetniju financijsku podršku.'

U selekciji dokumentarnih filmova prevladavaju filmovi koji propituju današnje hrvatsko društvo, a odabrao ih je istaknuti hrvatski montažer i redatelj dokumentarnih filmova Vladimir Gojun. Član Umjetničkog vijeća za izbor eksperimentalnih filmova bio je Boris Greiner.

Ukupno je za sufinanciranje odobreno 6 dugometražnih igranih filmova, 1 debitantski dugometražni igrani film, 6 kratkometražnih igranih filmova, 9 dugometražnih dokumentarnih filmova, 7 kratkometražnih dokumentarnih filmova, 20 eksperimentalnih filmova, 12 kratkometražnih animiranih filmova i 1 dugometražni animirani film. Cjelovite rezultate Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2011. možete pronaći na ovom linku.

Komentari

Nema komentara.