Specijalna nagrada žirija za Ogrestin Tu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Specijalna nagrada žirija za Ogrestin Tu

Specijalna nagrada žirija za Ogrestin Tu

Ovogodišnji festival u Karlovym Varyma prošao je u znaku hrvatskog filma. Ogrestin 'Tu' dobio je Kristalni globus, specijalnu nagradu žirija, a Brešanovi 'Svjedoci' nagradu Philip Morris.

11.07.2004 0 komentara

Specijalna nagrada žirija za Ogrestin Tu

Češki festival koji se po 39. put održao u poznatom liječilištu Karlovy Vary, izuzetno je bitna revija istočnoeuropskog filma i jedan od važnijih u svijetu. Jasno vam je stoga da su i nagrade koje su hrvatski filmovi tamo dobili proteklog tjedna vrlo vrijedne i za autore i za domaću kinematografiju.

Film 'Tu' redatelja Zrinka Ogreste nagrađen je specijalnom nagradom žirija, Kristalnim globusom, drugom nagradom po važnosti. Grand Prix, Kristalni globus i 20 000$ pripali su talijanskom filmu 'Certi bambini' (Dječja priča) redatelja Andree i Antonia Frazia.

Zrinko Ogresta je, naravno, presretan zbog nagrade, ali i zbog činjenice da je nagrada samo pokrenula lavinu poziva na druge bitne festivale koji otvaraju mogućnost otkupa filma i prikazivanje u stranim kinima i tv postajama. Ovo je treći njegov film s kojim sudjeluje na češkom festivalu, prije četiri godine to je bila 'Crvena prašina', a 'Isprani' devet godina ranije.

Film 'Svjedoci' redatelja Vinka Brešana dobio je nagradu Philip Morris kao najbolji iz konkurencije 'East On te West' – filmova istočnoeuropskih kinematografija i novčani iznos od 250 000 čeških kruna. Podsjećamo da su 'Svjedoci' ove godine na Berlinaleu nagrađeni Peace film nagradom i posebnom nagradom ekumenskog žirija, a 'Tu' je na prošlogodišnjem Pula film festivalu proglašern najboljim filmom i dobio je još tri Zlatne Arene. Oba filma nastala su u produkciji Interfilma i HRTa. 

Posebnu su konkurenciju činili i dokumentarni filmovi od kojih je kao najbolji nagradu dobio ruski 'Wedding of Silence’ redatelja Pavela Medvedeva. Nagrade za posebni doprinos filmskoj umjetnosti dobili su Harvey Keitel iz SADa, Miroslav Ondøíček iz Češke Republike i Roman Polaski iz Poljske (živi u Francuskoj).

Komentari

Nema komentara.