HAVC zadovoljan 2012-om - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      HAVC zadovoljan 2012-om

HAVC zadovoljan 2012-om

Hrvatskom filmu ove je godine krenulo nabolje, što se ponajviše vidi u sve većem broju kinogledatelja domaćih filmova.

s.p. 24.12.2012 0 komentara

HAVC zadovoljan 2012-om

Hrvatski audiovizualni centar objavio je da je filmsku 2012. obilježio niz pozitivnih trendova: porast broja prikazanih i snimljenih filmova, povećanje interesa kinopublike za domaći film, uspjesi koprodukcija i kratkometražnih naslova na svjetskim festivalima, kao i nekoliko važnih strukturalnih promjena.

Na Festivalu igranog filma u Puli ove je godine prikazano rekordnih 12 dugometražnih naslova, od kojih je devet sufinancirano sredstvima HAVC-a. Uzmemo li u obzir da je još 12 filmova završeno ili se nalazi u različitim fazama postprodukcije, 2013. godina bit će dosad najplodnija u broju prikazanih filmova.

U razdoblju između filmskih festivala u Puli 2011. i 2012. godine u kinodistribuciji našlo se 14 dugometražnih igranih filmova koji su ostvarili gledanost od 180.023 gledatelja, a s manjinskim koprodukcijama broj gledatelja penje se na 347.452 gledatelja. Razlozi za optimizam postoje i kada je u pitanju gledanost domaćeg filma u razdoblju između 2012. i 2013. godine.

U kinima se trenutno prikazuje romantična komedija 'Sonja i bik', koja je ostvarila najbolje kinootvaranje hrvatskog filma na blagajnama u posljednjih 10 godina s prihodom od 301.975 kuna te 9.959 gledatelja u prvom vikendu. U trenutku pisanja ovoga teksta 'Sonju i bika' pogledalo je 43.594 gledatelja što je izniman uspjeh za hrvatski film. Velika očekivanja postoje i za komediju 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana kao i za 'Zagonetnog dječaka' Dražena Žarkovića, čiji je prvi dio 'Koko i duhovi' također ostvario izvrstan uspjeh u kinima.


'Sonja i bik', najgledaniji hrvatski film godine.

Na međunarodnoj su sceni najviše uspjeha doživjele koprodukcije te dokumentarni i kratkometražni filmovi od kojih su mnogi prikazani u natjecateljskim programima festivala prve kategorije (tzv. A-festivali). 'Posljednja ambulantna kola Sofije' premijerno su prikazana na Tjednu kritike u Cannesu, gdje su osvojila i nagradu, dok je kratkometražni animirano-dokumentarni omnibus 'Otac' uvršten u programe najvažnijih festivala posvećenih ovom filmskom formatu (Annecy, Clermont-Ferrand i Hirošima).

Vrijedno je spomenuti i rast izvoza filmskih usluga obuhvaćen programom Filming in Croatia i vezani gospodarski učinak, a osjetni su i učinci aktiviranja Zakona o audiovizualnim djelatnostima što je zasluga Nacionalnog programa poticanja audiovizualnih djelatnosti usvojenog krajem 2010. godine.

Dovršetkom projekta digitalizacije nezavisnih kinodvorana u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske koji je najavljen za proljeće 2013. cijeli kinoprikazivački sektor u Hrvatskoj bit će 99% digitalan. Projekt digitalizacije imat će niz pozitivnih učinaka na nezavisnu kinoprikazivačku mrežu i filmski repertoar, a obogatit će i kulturnu ponudu gradova diljem Hrvatske.

U 2013. godini HAVC očekuje nastavak pozitivnih trendova započetih u prethodnom kalendarskom razdoblju, a očekuju nas i rezultati važnih strukturnih nadopuna - novog Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu Nacionalnog programa koji je odnedavno na snazi i nove prakse prema kojoj je Javni poziv za poticanje audiovizualnog stvaralaštva raspisan tijekom cijele godine.

Izvor: HAVC

Komentari

Nema komentara.