Frears na čelu žirija 60. Cannesa - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Frears na čelu žirija 60. Cannesa

Frears na čelu žirija 60. Cannesa

Šef žirija jubilarne svibanjske fešte na francuskoj Rivijeri je Stephen Frears, britanski redatelj s pozamašnim canneskim stažom.

p.h. 12.01.2007 0 komentara

Frears na čelu žirija 60. Cannesa

Dok Thierry Fremaux, umjetnički direktor Cannesa još uvijek marljivo sklapa program, organizatori slavne manifestacije obznanili su kako će žirijem jubilarne, 60. canneske filmske fešte koja se održava od 16. do 27. svibnja 2007. predsjedavati britanski redatelj Stephen Frears.

Frears je prvi put privukao pozornost filmske javnosti dramom 'My Beautiful Laundrette' iz 1985., a status je podebljao tri godine kasnije svjetskim uspjehom 'Opasnih veza'. Njegovom prošlogodišnje hitu ‘The Queen s Helen Mirren u naslovnoj ulozi britanske kraljice prošle je godine za dlaku izmakao Medvjed Mostre, a trenutno uživa status četverostrukog kandidata za Zlatne Globuse.

Kao i prethodnik mu Won Kar Wai, koji je ove godine, šuška se, u kompeticiji s filmom 'My Blueberry Nights', Frears je stari canneski mačak. Posljednji put je bio u natjecateljskom programu 1996. s filmom ‘The Van’, a 1993., a van konkurencije s filmom ‘The Snapper’ 1993. 1987., je s filmom ‘Pick Up Your Ears’ osvojio specijalnu nagradu žirija., a 2004. je gostovao na festivalu kako u sklopu programa ‘lesson in cinema’. Iako se prošle godine šuškalo da će The Queen konkurirati za Zlatnu Palmu, to se nije dogodilo.

Predsjednik festivala Gilles Jacob nazvao je Frearsa velikim inspirativnim redateljem kojeg krasi slobodoumnost i ljubav prema filmskog stvaralaštvu. Frears je, pak, ponosno prihvativši funkciju izjavio kako mu je velika čast, ali i izazov gledati i ocjenjivati filmove iz cijelog svijeta na tako važnom mjestu, te za kraj parafrazirao britansku himnu i/ili Sex Pistolse: ‘God save Cannes, as well as the Queen’.

Komentari

Nema komentara.