Počela 54. Pula - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Počela 54. Pula

Počela 54. Pula

Dok se međunarodna konkurencija zahuktava, publici se predstavila Greta Scacchi, a sve simpatije pobrao vankonkurentski Tarantino.

p.h. 14.07.2007 0 komentara

Počela 54. Pula

54. po redu festival igranog filma u Puli već se dobro zakotrljao s međunarodnom konkurencijom Europolis - Meridijani, vankonkurentskim filmovima i popratnim programima. Vankonkurentska Tarantinova polovica 'Grindhousea' - 'Otporan na smrt', prikazan u četvrtačkom buntu na Kaštelu doslovce je raspalio brojnu publiku i dokazao da je Mr Q. T. i dalje najkulerskiji dečko američke filmske škole, što uostalom dokazuje i rejting na našoj top ljestvici

Veliko iznenađenje pulskog petka bio je kratki program - hommage Greti Scacchi, britanskoj glumici koja je dan ranije otvorila program međunarodne konkurencije. Radi se o filmu 'Ladanjski život', australskog, više kazališnog, manje filmskog redatelja Michaela Blakemorea, adaptaciji Čehovljevog 'Ujaka Vanje', postavljenoj u ruralnu Australiju 20-tih godina 20. stoljeća. Scacchi u filmu glumi dokonu pripadnicu engleskog visokog društva Deborah Voysey koja zajedno sa suprugom, kazališnim kritičarem (Michael Blakemore) dolazi na ladanje kod njegovih imućnih, ali i radišnih rođaka u ruralnu Australiju. Tamo će Deborah zavrtjeti glavom vlasniku imanja, suprugovom rođaku, ali i doktoru ljevičaru (Sam Neill). 

Šarmantna je glumica kasnije porazgovarala s publikom odgovarajući na pitanja o karijeri, iskustvima i sl. pa je, između ostalog, otkrila i kako joj je rad s Blakemoreom bio jedna od najljepših suradnji, kao i ona s Altmanom na 'Igraču', gdje je do kraja testirala svoje glumačke granice. No, isto se ne bi moglo reći za 'Coca Cola Kid' Dušana Makavejeva, gdje je glumica imala velikih problema jer glavni glumac Eric Roberts imao poteškoća s učenjem teksta. Za razliku od Makavejeva koji snima film po principu 'Imamo dvije deve, avion i 3 Djeda Božićnjaka, hajd'mo snimiti film', Scacchi je Wolfganga Petersena s kojim je surađivala na filmu 'Shattered', opisala kao manijakalnog genijalca koji prije no što krene snimati film već ima gotov cijeli storyboard, te unaprijed zna kako će koji kadar izgledati za svaku pojedinu scenu u filmu.  

Na današnjoj (14.07.) tapeti, što se popratnih programa tiče, od 10.00 ujutro traje Hommage jedinom HR autorskom oskarovcu Dušanu Vukotiću, a od 16.00 su projekcije laureata 16. Dana hrvatskog filma. Po istom planu i programu, Vukotić i laureati se događaju i sutra, pa ako ste u Puli, navratite u Circolo, besplatno je. 

Start vruće domaće konkurencije i velika ceremonija otvorenja u pulskoj Areni na tapeti je sutra (15.07) u 21.30, a nakon vatrometa slijedi otvarač 'Pjevajte nešto ljubavno', debitantski dugometražni film Gorana Kulenovića, najavljivan i kao prvi hrvatski r'n'r film. Ima li u filmu rock and rolla, ostaje da vidimo, a detaljni izvještaji o međunarodnoj i domaćoj konkurenciji stižu uskoro.

Komentari

Nema komentara.