Pula puna festivalskih hitova - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pula puna festivalskih hitova

Pula puna festivalskih hitova

Uz 'Elitnu postrojbu', Pula nudi i ostatak filmske elite: Mikea Leigha, Claudea Chabrola, Erica Rohmera, Giuseppea Tornatorea, Jana Sveraka.

s.p. 17.06.2008 0 komentara

Pula puna festivalskih hitova

Ovogodišnja Pula u svom programu ima laureate iz Berlina i Cannesa kojima se možda posreći da osvoje i - Pulu. No, Pula je prije svega nacionalni filmski festival, pa prvo treba javiti da 55. Pulski festival 19. srpnja u Areni otvara 'Buick Riviera' Gorana Rušinovića. U nacionalnom programu su svih 7 prijavljenih igranih filmova, što znači još i: 'Kino Lika' Dalibora Matanića, 'Nije kraj' Vinka Brešana, 'Iza stakla' Zrinka Ogreste, 'Tri priče o nespavanju' Tomislava Radića, 'Zapamtite Vukovar' Fadila Hadžića i 'Ničiji sin' Arsena Antona Ostojića.

A u međunarodnom natjecateljskom programu Europolis – Meridijani ove godine je 12 igranih filmova, od kojih većina ima nagrade s uglednih europskih festivala. Najveći hit je 'Elitna postrojba' ('Tropa de elite'), kontroverzni brazilski krimić za koji je redatelj José Padilha dobio Zlatnog medvjeda za najbolji film na prošlom Berlinaleu. Publici će se sigurno svidjeti i 'veseli' Mike Leigh s komedijom 'Happy Go Lucky', a za taj film je glumica Sally Hawkins dobila Zlatnog medvjeda za ulogu hiperaktivne, vesele djevojke /naslovna/.


'Happy Go Lucky', r: Mike Leigh, isječak

Još jedan laureat s Berlinalea je 'Vjeruj u ljubav' ('Zuo You'), kineska ljubavna drama Xiaoshuaija Wanga koja je nagrađena  za scenarij. Za najbolji scenarij, ali na Cannesu, nagrađena je i 'Lornina šutnja' ('Le silence de Lorna'), hvaljena belgijska krimi drama o albanskoj emigrantici.
 
Ostali filmovi skreću pažnju velikim redateljskim imenima. 'Nepoznata' ('La sconosciuta') je krimić Giuseppea Tornatorea koji je 2007. proglašen najboljim talijanskim filmom (David di Donatello), a dobio je i glasove europske publike kao najbolji film na Europskim filmskim nagradama. U programu su još i komedija Jana Sveraka ('Prazne boce'), melodrama Erica Rohmera ('Ljubav Astreje i Celadona'), krimić Claudea Chabrola ('Dvostruka ljubav'), te par krimića prikazanih u Cannesu ('Kradljivci konja') i Berlinaleu ('Lady Jane').


'Ljubavni život' ('Liebesleben'), r: Maria Schrader, trailer

U međunarodnoj konkurenciji bit će i jedna hrvatska koprodukcija, crnogorski ljubavni krimić 'Gledaj me' Marije Perović, u kojem glavne uloge tumače naši glumci Olga Pakalović i Mijo Jurišić. Naravno, kolekcija međunarodnih art hitova nije potpuna ako u njoj nema filma s hrvatskom glumačkom legendom. Tako nakon 'Bitke u Seattleu' u PoPularnom programu, i u natjecateljskom programu imamo film u kojem glumi Rade Šerbedžija'Ljubavni život' ('Liebesleben') Marije Schrader o starijem muškarcu koji zavodi kćerku svojih poznanika iz mladosti. Izvan konkurencije planira se i posebna projekcija filma 'Litvinenko' Andreja Nekrasova, dokumentarca koji se bavi poznatim slučajem ubijenog disidenta.
 
Filmovi u međunarodnoj konkurenciji moći će se od 19. do 25. srpnja vidjeti u obnovljenom Kinu Valli, a nakon svjetski poznatih nagrada, navedeni strani filmovi konkuriraju i za pulsku Zlatnu arenu u 3 kategorije: najbolji film, režija, glumac ili glumica. O samim filmovima i reakcijama publike i kritike očekujte više vijesti tijekom samog Festivala.

Komentari

Nema komentara.