Pula slavi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pula slavi

Pula slavi

Jubilarni 55. Pulski festival časti publiku besplatnim projekcijama, bogatim popratnim programima i političkim iskricama.

z.m. 21.07.2008 0 komentara

Pula slavi

Svečano izdanje 55. Pula film festivala započelo je kako se i priliči – svečanim otvorenjem. U subotu u pulskoj Areni bilo je 'kruha i igara' i za filmofile i za slučajne namjernike i za one koji su došli vidjeti i biti viđeni. Ispunjenom gledalištu servirani su tradicionalni vatromet, prigodnjačke svečarske govorancije i jedna politizirana lekcija iz povijesti. Nju je glavom i sijedom bradom održao slavni Christopher Lee, 86-godišnji glumac koji osim bogate filmografije (Guinessov je rekorder po broju odigranih uloga) ima i vrlo zanimljiv životopis - u Drugom svjetskom ratu bio je britanski obavještajac i tijekom desanta na Drvar boravio s Titom u pećini.

Svoju fascinaciju Maršalom podijelio je s prisutnima, posebno istakavši kako je Titovo 'ne' Staljinu bilo presudno za moderni razvoj Europe. Dok su mnogi raspredali o Titovoj povijesnoj ulozi i o tome je li Leejev govor sugestija za hrvatsko 'ne' Europskoj uniji, većinu publike ipak se najviše dojmio njegov govor zahvale na dodijeljenoj mu posebnoj nagradi za doprinos filmskoj umjetnosti. Primivši nagradu u obliku Arene rekao je kako je po obliku premala za narukvicu, a prevelika za prsten 'ali se s njom osjećam kao pravi gospodar prstenova' aludirajući na svoju ulogu čarobnjaka Sarumana.

Christopher Lee prima nagradu u Puli (foto Slobodna Dalmacija)

Filmski dio proslave započeo je premijerom filma Gorana Rušinovića 'Buick Rivera', snimljenog prema istoimenom romanu Miljenka Jergovića. I ovaj je film donio još malo političkih rasprava u areninu butigu jer govori o slučajnom susretu bosanskog Srbina i Muslimana u američkom bespuću. Ova emocijama nabijena priča pita se postoji li usitinu slučajnost ili su neke stvrai jednostavno predodređene da se dogode.

Putovanje u zabite predjele nastavilo se i drugog festivalskog dana s premijerom još jedne ekranizacije literarnog predloška –  'Kino Lika' film je Dalibora Matanića i zbirka pripovjedaka Damira Karakaša. Mjesto radnje je Lika, vrijeme radnje imaginarni referendum o ulasku u Europsku uniju, a priča puna apsurdnih situacija od strane kritičara Nenada Polimca ocijenjena je kao vrlo ambiciozan i kvalitetno režiran film, no pomalo razvučen. Danas je na rasporedu 'Nije kraj' Vinka Brešana koji već mjesec dana igra u domaćim kinima pa je njegovo prikazivanje u Puli najavljeno kao 'istarska premijera'.


'Dok vrag ne sazna da si mrtav', trailer

U POPularnom programu publika ima priliku vidjeti prave hrvatske premijere filmova koji su već obišli neke značajnije svjetske festivale. U nedjelju je prikazan solidan krimić 'Bez greške' Michaela Radforda ('Il Postino', 'Mletački trgovac') o dvoje muljatora koji se žele domoći dijamanata u vlasništvu moćne korporacije, a danas je opet na programu pljačka dragulja i to u  hvaljenom 'Dok vrag ne sazna da si mrtav' Sydneya Lumeta koji je prikazan u Rimu i Torontu

Prije samog svečanog otvorenja festivala održan je pretprogram Krimići na Kaštelu tijekom kojeg je prikazano šest filmova iz programa Europolis-Meridijani koji će biti reprizirani u novootvorenom Kinu Valli. Održan je i okrugli stol 'Vidljivost žena u hrvatskoj kinematografiji' na kojem su izneseni porazni podaci - od 1991. do danas, od 108 igranih filmova samo njih 6 režirale su žene! Stoga se od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) traži da poveća kvote za financiranje debitantskih filmskih projekta kako bi redateljice dobile veće šanse.

Spomenimo još da je ovo jubilarno izdanje Pule posvećeno hrvatskim glumcima pa će tako po prvi puta nagradu Marijan Rotar dobiti jedan glumac i to Igor Galo. Također, festival sponzorira grad Pula koji je omogućio slobodan ulaz na sve projekcije filmova na Kaštelu i u Kinu Valli, kao i posebne propusnice na filmske večeri u Areni za  srednjoškolce, studente, osobe s invaliditetom i njihovu pratnju te umirovljenike. Za sve ostale ulaz u Arenu plaća se simboličnih 10 kuna za dvije projekcije. I tko onda još ima ispričnicu za nedolazak?

Komentari

Nema komentara.