Dani legendi - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Dani legendi

Dani legendi

Ovogodišnji Dani hrvatskog filma dodijelit će glavne nagrade koje su dobile ime prema legendarnim hrvatskim filmovima i redateljima - 'Surogatu' i Krsti Papiću.

s.p. 17.04.2013 0 komentara

Dani legendi

Početkom tjedna u zagrebačkom SC-u otvoreni su 22. Dani hrvatskoga filma. Festival je službeno otvorila 90-godišnja Melita Andres Vukotić /naslovna/, udovica našeg oskarovca Dušana Vukotića, a njemu u čast Velika nagrada DHF-a će se od ove godine zvati Surogat, baš kao i slavno Vukotićevo djelo koje je dobilo Oscara. Nagrada za najbolju režiju dobila je ime nedavno preminulog redatelja Krste Papića, a kritičarska nagrada za životno djelo Oktavijan trebala bi biti uručena Tomislavu Radiću koji se nije pojavio na ceremoniji otvaranja.


'Zagrebačke priče vol. 2', trailer.

Selekcijska komisija 22. DHF-a, u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan te Božidar Trkulja, u službenu je konkurenciju uvrstila 106 domaćih filmskih naslova. U konkurenciji za nagrade Ocjenjivačkog suda 22. DHF-a, kojega ove godine čine Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić te za nagrade 'Oktavijan' (HDFK), 'Jelena Rajković' (HDFR), i 'Zlatna Uljanica' (Glas Koncila) natjecat će se: u kategoriji igranog filma 24 naslova, u kategoriji dokumentarnog 20 te u kategoriji animiranog 14 naslova. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 13 uradaka, a za namjenski njih 18, dok se za najbolji glazbeni spot bori također 17 radova. Dodijelit će se i nagrada 'Salona odbijenih' za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji, a o njemu će odlučiti Damir Čučić.

U programu se nalazi nekoliko kratkih filmova uvrštenih u omnibus 'Zagrebačke priče vol. 2', te igrani radovi Hane Jušić, Barbare Vekarić, Nebojše Slijepčevića, Predraga Ličine, Zvonimira Jurića i Antonia Nuića. Prikazat će se i animirani filmovi Krešimira Zimonića i Danijela Žeželja, dokumentarci Đure Gavrana i Tomislava Jelinčića, te eksperimentalni filmovi Vlade Zrnića i Matije Debeljuha. Dani hrvatskog filma traju do subote, 21. travnja, a onda će biti proglašeni dobitnici nagrada u raznim kategorijama. Više informacija potražite ovdje.

Komentari

Nema komentara.