Tko se bori za nagrade 25. DHF-a? - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Tko se bori za nagrade 25. DHF-a?

Tko se bori za nagrade 25. DHF-a?

U natjecateljskom programu su Danilo Šerbedžija, Gonzo, Ivan Salaj, Veljko Popović i Nicole Hewitt.

Siniša Paić 31.03.2016 0 komentara

Tko se bori za nagrade 25. DHF-a?

Filmska produkcija u Hrvatskoj sve je bujnija i zanimljivija te će žiri i publika 25. DHF-a imati težak posao praćenja programa. Od 256 ostvarenja, koliko je pristiglo na natječaj za natjecateljski program ovogodišnjih Dana hrvatskog filma, odabrano je 87 filmova, od čega će trećina biti prikazana premijerno. Šest atraktivnih naslova uvršteno je u nenatjecateljski program Fokus. 
 
Uvid u najbolje iz recentne hrvatske igranofilmske produkcije kratkoga i srednjega metra ponudit će 14 ostvarenja. Raznovrstan program uključuje filmove autora svih generacija – od zrelih filmaša Ivana Salaja ('Dan otpora'), Danila Šerbedžije ('Orah') i Radislava Jovanova Gonze ('Munja'), čiji su filmovi prikazivani na ranijim izdanjima DHF-a, sve do autora koji se ove godine predstavljaju s debitantskim ili diplomskim radovima. Ovogodišnja selekcija i tematski je šarolika, a pokazuje da igrani filmovi sve odvažnije izlaze iz interijera, reagiraju na društvenu situaciju i duhoviti su. 
 
Među naslovima koji na inventivan način pristupaju filmskoj umjetnosti ističe se diplomski film Silve Ćapin 'Priče iz bijele sobe', koji prati nekoliko ljudi kojima elementi mjuzikla u svakodnevnom životu uzrokuju ozbiljne poteškoće. U fokusu filma '...i vani si' Edina Mahmuljina i Ivana Skorina je otac koji zbog stresnog posla zapostavlja kćer, dok svojevrsni protuotrov temi suvremene otuđenosti daje filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović u egzistencijalnom slapsticku 'Osam načina da se prestanete osjećati usamljeno'. Mlade autorice pak stavljaju pod povećalo međuljudske odnose – tako se Lucija Klarić u svom autorskom debiju 'Ante i Vanja' bavi odnosom kćeri i oca, a Vanja Miljak u crnoj komediji 'Istra Bitter' napetim odnosom u bračnom životu jednog para iz 50-ih godina prošlog stoljeća.  
 
Posjetitelji 25. DHF-a moći će uživati i u raznolikoj selekciji od 25 recentnih hrvatskih dokumentaraca i steći uvid u uzbudljiva nova strujanja na domaćoj sceni kao što su primjerice filmovi u prvom licu. Nekoliko takvih naslova bit će prikazano premijerno: 'Festivalski turizam' Sunčice Ane Veldić iz Kino kluba Zagreb, duhoviti prikaz ulaska autorice u svijet filma i to iz potpuno udaljene branše veterinarske medicine, 'Dragec' Maje Lesar koji prati nekoliko dana u životu njezina oca Dragutina Lesara nakon podnošenja ostavke na mjesto predsjednika stranke Hrvatskih laburista, 'Slobodni vikend'  – omnibus čiji su autori anonimni zatvorenici Kaznionice u Lipovici te 'Šta ako jesmo' Domagoja Matizovića u kojem se autor bavi vlastitom vezom s djevojkom iz Beograda, ali i problematičnom društveno-političkom klimom u koju je ta veza uronjena. 
 
Ljubav je tema još dvaju dokumentaraca iz konkurencije: 'Iskrice' Željka Sarića bavi se fenomenom online datinga u Hrvatskoj, a 'Poslednji galebovi' crnogorskog autora Nemanje Lakića, koji je nastao na radionici Dokuma u Makarskoj, živopisan je portret makarskih zavodnika. Među sedam animiranih filmova koji su uvršteni u natjecateljski program nalazi se 'Planemo', animirana znanstvenofantastična priča u režiji splitskog animatora Veljka Popovića koja će u lipnju biti prikazana u službenom natjecateljskom programu prestižnog Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. Tri će animirana filma na ovogodišnjem DHF-u biti prikazana premijerno, a riječ je o 'Gradu duhova' Marka Dješke o posljednjem stanovniku napuštenog grada koji vodi bitku sa samoćom kroz dnevne rituale, zatim 'Petrova šuma', univerzalna parabola o različitosti u režiji naše nagrađivane animatorice Martine Meštrović, te bugarsko-hrvatski film 'Travelling Country' (Putujuća zemlja)u režiji autorskog dvojca Ivana Bogdanova i Vesele Dančeve, inače autora nagrađivanog omnibusa Otac.
 
Sedamnaest  filmova uvršteno je u natjecateljski program eksperimentalnog filma. U konkurenciji su radovi poznatih eksperimentalnih umjetnika i filmaša, čijim se osvježavajućim poetikama pridružuju dvije mlade autorice koje okreću kamere prema zagrebačkim ulicama. Kao polazište za film studentice magistarskog studija režije Arijane Lekić-Fridrih 'Parada' poslužili su prizori obilježavanja 20. obljetnice vojne akcije Oluja u Zagrebu, dok film 'To mi ne liči na purgere' Lovorke Babić prati brutalne komentare dviju prijateljica koje kroz gradske izloge kafića komentiraju prolaznike. U selekciji su i najnoviji radovi već poznatih multimedijskih umjetnika poput Željka Kipkea, Ane Bilankov, Milana Bukovca i Nicole Hewitt. Željko Vukičević, ljubiteljima glazbe poznat kao Zhel, predstavlja zanimljiv "dvokanalni" video u kojem glavnu ulogu tumači Jadranka Đokić, dok će Goran Škofić u svome filmu 'Na plaži' otkriti nove načine "opuštanja" na moru. 
 
Natjecanje namjenskog filma uključuje 24 ostvarenja, reklama i namjenskih filmova te osam glazbenih spotova koji će 22. travnja biti prikazani u klubu Vinyl, i to pod pokroviteljstvom diskografske kuće Croatia Records. Riječ je o spotovima Elemental: 'Sve moje je tuđe' (r. Marko Milovac), Gonzo: 'Gad' (r. Luka Vucić), Hladno pivo: 'Firma' (r. Andrej Korovljev), Iv/An: 'Kuća' (Dražen Kuljiš), Lollobrigida: 'Kontrola' (Staša Tomić), Ivana Rushdaiat & Rakete: 'Jednog od vas' (Dalibor Barić), Bang Bang: 'Ne zaboravi me' (Ljubo Zdjelarević) te Pink studio: 'Sasvim tvoje' (Janja Pilić). Među šest naslova u programu Fokus (izvan konkurencije) moći će se, između ostalog, pogledati Venecijanski laureat u kategoriji kratkometražnog filma, 'Belladonna' redateljice Dubravke Turić, i najnoviji film splitskog autora Igora Jelinovića 'Lula' i 'Bručke'.
 
Natjecateljski program Dana hrvatskog filma (21. –  24. travnja 2016.) prikazivat će se svakoga dana festivala u kinu Europa od 16 sati do kasno u noć, osim programa glazbenih spotova koji će ove godine gostovati u klubu Vinyl. Filmove u natjecateljskom i u popratnim programima odabrao je Željko Luketić, umjetnički direktor Dana hrvatskog filma. Velike nagrade festivala dodjeljuje ocjenjivački sud u kategorijama najboljeg filma (Grand prix), režije, scenarija, glume, montaže, glazbe, kamere i manjinske koprodukcije. Ocjenjivački sud 25. Dana hrvatskog filma čine redateljica Hana Jušić, bosanskohercegovačka glumica Luna Zimić Mijović i filmski kritičar Silvestar Mileta. Na Danima hrvatskog filma dodijelit će se i ostale službene nagrade. Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelit će nagrade Oktavijan u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma, zatim nagradu Zlatni Oktavijan za životno postignuće, koja će ove godine biti dodijeljena Nedeljku Dragiću, istaknutom pripadniku Zagrebačke škole crtanog filma, te Nagradu Vladimir Vuković za filmsku kritiku. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će Nagradu Jelena Rajković najboljem mladom redatelju/redateljici. Uz spomenutapriznanja, na DHF-u se dodjeljuju i nagrada za etiku i ljudska prava te nagrada publike. 
 
Novost je da se ove godine na DHF vraća Zlatna uljanica, priznanje koje dodjeljuje žiri Glasa Koncila, te da je na snazi novi pravilnik za dodjelu Oktavijana koji propisuje dodjelu te nagrade temeljem uvida u cjelokupnu godišnju produkciju premijerno prikazanu između održavanja dvaju izdanja Dana hrvatskog filma (uključujući i filmove koji se prikazuju na Danima hrvatskog filma).

Komentari

Nema komentara.