Što je na meniju DHF-a? - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Što je na meniju DHF-a?

Što je na meniju DHF-a?

DHF nudi 1. domaći pornić Zvonimira Maycuga, serijal o Zagrebu, slovenske kratkiše, retrospektivu Dalibora Barića i dobitnika Oktavijana - Nedeljka Dragića.

Siniša Paić 14.04.2016 0 komentara

Što je na meniju DHF-a?

Na današnjem druženju s novinarima i autorima u Novoj ploči, o nadolazećem jubilarnom 25. izdanju DHF-a govorili su Zdenka Gold, direktorica 25. DHF-a, Željko Luketić, umjetnički direktor 25. DHF-a i Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, dok su autori predstavili svoje filmove iz programa. Bogatom festivalskom konkurencijom u atraktivnim terminima (od 16, 18, 20 i 22 sata) u kinu Europa prošetat će odabranih 87 igranih, animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i namjenskih filmova koje će predstaviti sami autori. Publika će tako na jednom mjestu i iz prve ruke moći otkriti o čemu i na koji način razmišljaju domaći filmaši svih generacija, a kao izvrstan vodič za gledatelje po programskoj galaksiji DHF-a poslužit će 14 tematski definiranih blokova. Među naslovima iz konkurencije izdvajaju se novi radovi Dražena Žarkovića, Petre Zlonoge, Maje Lesar, Nevija Marasovića, Ane Hušman, Željka Sarića i Nebojše Slijepčevića.

Nešto raniji termin u kinu Europa (14 sati) rezerviran je za program 25 godina DHF-a, odabir filmova s čak 24 festivalska izdanja, a mnogo izvrsnih filmova posjetitelje očekuje i u kinu Tuškanac, gdje se i ove godine prikazuju naslovi iz popratnih programa. Rubna i kultna ostvarenja iz retrospektive Psihotronički film na rasporedu su u petak, 22. travnja (Jakov Sedlar) i u subotu, 23. travnja (Zvonimir Maycug). Tom prilikom bit će prikazan prvi hrvatski i jugoslavenski hardcore pornografski film 'Oaza' te redateljeva religiozno-homoseksualna drama 'Kalvarija' koja među publikom uživa kultni status.  


U Tuškancu će publika imati jedinstvenu priliku pogledati tri filma iz TV serijala o glavnom gradu, 'Zadnja pošta Zagreb' (1977) urednika Angela Miladinova u režiji Mladena Jurana, čime se DHF pridružuje obilježavanju skorašnjeg 60. rođendana Hrvatske radiotelevizije. U Tuškancu nas očekuju i novi dokumentarci iz susjedstva po izboru Olivera Sertića te prvi koraci naših danas etabliranih filmaša u programu Rani radovi s ADU-a. Posebno se izdvajaju prvi radovi Darka Rundeka, Snježane Tribuson i Branka Schmidta.
Selekcija slovenskih kratkometražnih filmova, koji će također biti prikazani u Tuškancu, donosi eklektičnu mješavinu žanrova i poetika koja odražava kvalitetu suvremenog slovenskog filma. Tako će publika među novim autorima imati priliku vidjeti i već etablirana imena poput Žige Virca, Sonje Prosenc i Jana Cvitkoviča.

Zadnji dan festivala na platna kina Tuškanac donosi čudesne kolažne svjetove našeg multimedijalnog umjetnika i redatelja čiji su rad, među ostalim, hvalili magazine Fangoria i Senses of Cinema te znameniti filmaš Ken Russel. Retrospektivu Dalibora Barića ne bi trebao zaobići nijedan pravi filmofil jer autor je uronio još dublje u svoj arhiv i samo za DHF sastavio listu svojih rijetko viđenih filmova, od kojih se jedan prikazuje premijerno. Još jedan program u nedjelju popodne stiže na velika platna Tuškanca iz arhivskih dubina. Riječ je o programu Reklame iz Zagreb filma koji uključuje radove majstora i naručenog filma: Milana Blažekovića, Borivoja Dovnikovića, Vladimira Delača, Zlatka Grgića, Nedeljka Dragića, Dušana Vukotića, Aleksandra Marksa, Vladimira Jutriše, Branka Ilića, Borisa Kolara i Zlatka Pavlinića. Osim u tom programu, animirani filmovi Nedeljka Dragića – dobitnika ovogodišnje nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo – moći će se u istom kinu pogledati i u retrospektivi Dragićevih radova.
 
Prilika za rođendansko slavlje bit će u petak, 22. travnja na trećoj festivalskoj lokaciji, u baru Vinyl, gdje će se moći pogledati, poslušati, a i zaplesati uz glazbene spotove iz natjecateljskog programa namjenskog filma. Program Videodrom u Vinylu, koji se održava u suradnji s Croatia Recordsom, uključuje spotove domaćih bendova, među kojima su najpoznatiji Elemental, Hladno pivo i Lollobrigida, a pratit će ga i okrugli stol o odnosu glazbe i filma koji će pod nazivom Zašto je odnos glazbe i filma u Hrvatskoj toliko suzdržan i oprezan? okupiti neke od vodećih redatelja glazbenih spotova, producenata, glazbenika i novinara stručnjaka.
 
Uz spomenuti okrugli stol, program EDU/PRO DHF-a uključuje i okrugle stolove na temu psihotroničkog filma i filmskih festivala, predavanja producentice Roshanak Behesht Nedjad o razvoju projekata u početnoj fazi te dvije prezentacije Hrvatskog audiovizualnog centra, Sve što ste ikada željeli znati o prijavi filma na HAVC (a niste se usudili pitati) i Što s filmom kada je gotov?, zatim radionicu filmske kritike pod vodstvom Višnje Vukašinović Hrvatski film traži kritičare, Malu pravnu kliniku u suorganizaciji sa SPID-om te predstavljanje knjige Dum spiro spero koju potpisuje naš poznati spisatelj, a od ove godine i redatelj Pero Kvesić. Ulaz na sve projekcije Dana hrvatskog filma besplatan je uz prethodno preuzimanje ulaznica.

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...