25. rođendan Dana hrvatskog filma  - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      25. rođendan Dana hrvatskog filma

25. rođendan Dana hrvatskog filma

Popratni DHF nudi predstavnike hrvatskog 'psihotroničkog filma', Jakova Sedlara i Zvonimira Maycuga, studentske radove etabliranih filmaša, te namjenske filmove iz Zagrebačke škole animiranog filma.

Siniša Paić 22.02.2016 0 komentara

25. rođendan Dana hrvatskog filma

Na konferenciji za medije koja je održana u utorak, 22. ožujka predstavljeno je jubilarno izdanje Dana hrvatskog filma. Dvadeset i peti DHF održat će se od 21. do 24. travnja u Zagrebu, u kinima Europa i Tuškanac i u klubu Vinyl. Festival su tom prilikom predstavili direktorica Zdenka Gold i umjetnički direktor Željko Luketić. U svojem slavljeničkom izdanju Dani hrvatskog filma ponovno u programima konkurencija (hrvatski filmovi i manjinske hrvatske koprodukcije kratkog, srednjeg i dugog metra svih rodova osim dugometražnih igranih filmova) donose selekciju najboljih domaćih ostvarenja nastalih u protekloj godini. Na 25. Dane hrvatskog filma prijavljeno je ukupno 256 filmskih ostvarenja, a konačna selekcija bit će poznata 1. travnja.
 
25. izdanje Dana hrvatskog filma rođendansko je festivalsko izdanje koje će biti u potpunosti posvećeno slavlju domaćeg filma. Uz natjecateljski program, kao i svake godine, DHF je pripremio i bogat popratni filmski program, koji je najavio Željko Luketić: "Četvrt stoljeća u festivalskim razmjerima nije mala stvar, stoga našu obljetnicu ove godine obilježavamo nizom projekcija koje će pokazati najbolje od svih godina. Vodimo se i idejom prikazivanja naslova koji nisu uvijek osvajali nagrade, ali su ostavili svoj prepoznatljiv trag u domaćoj kinematografiji. Na prošlogodišnjem DHF-u započeli smo s prikazivanjem studentskih radova danas poznatih redatelja i redateljica, što i ove godine nastavljamo s još zanimljivijim izborom naslova. Bavimo se i "psihotroničkim filmom", modelom koji je postavio filmski publicist Michael Weldon, a koji se bavi pojmom rubnog i kultnog, terminima u kojima presudnu ulogu imaju gledatelji. Tu prikazujemo naslove Jakova Sedlara i cjelovitu retrospektivu Zvonimira Maycuga, prvu u domaćem kontekstu, jer će neki njegovi filmovi biti doslovno izvađeni iz podruma i prvi put pokazani javnosti. Obilježavamo i tradiciju koju DHF jedini drži u Hrvatskoj: jedini imamo kategoriju namjenskog filma, i tu ćemo ući u slavnu povijest zagrebačkog Studija za crtani film i pokazati najbolje reklame eminentnih autora poput Dušana Vukotića, Nedeljka Dragića i Nikole Kostelca." 
 
U programu Psihotronički film: retrospektiva Zvonimira Maycuga na Danima hrvatskog filma prvi put će biti predstavljen cjelovit redateljev opus, koji uključuje tri cjelovečernja filma. To su "ljubavna drama u svijetu mašte" 'Ja sam tvoj Bog' iz 1983., erotski film 'Oaza' (1984./1988.) te melodrama 'Kalvarija' (1996.), jedan od prvih nezavisno snimljenih filmova u nezavisnoj Hrvatskoj.
 
Program Psihotronički film predstavit će i retrospektivu Jakova Sedlara, koja uključuje adaptaciju klasične Krležine drame glembajevskog ciklusa obilno začinjene eksplicitnim erotizmom, 'Agonija' (1988.), s Enom Begović, Božidarom Alićem, Svenom Medvešekom, Nives Ivanković, Zojom Odak, Tarikom Filipovićem i Špirom Guberinom. U programu je i 'Ne zaboravi me' (Fergismajniht) iz 1996., nostalgična slika Zagreba 1950-ih koja prati susret dvojice starih prijatelja (Boris Miholjević i Boris Pavlenić) te 'Sjećanje na Georgiju' (2002), film koji je izazvao dosta komentara, ali i kontroverzi jer su sporedni likovi nazvani imenima stvarnih hrvatskih filmskih kritičara i književnika.
 
Na 25. DHF-u bit će prikazana još jedna retrospektiva, ona multimedijalnog umjetnika Dalibora Barića koja uključuje devet ostvarenja nastalih od 2010. do 2013. godine. Barić je autor niza eksperimentalnih filmova u kojima istražuje tradicionalne žanrove znanstvene fantastike i horora. Koristeći pronađenu građu kao polazište, Barić tehnikom kolaža proizvodi sofisticirane psihodelične pripovijesti koje zamagljuju granice naših izvanjskih i unutrašnjih realnosti. Zanimljivost ovogodišnjeg izdanja svakako je i program Još raniji radovi s ADU-a, svojevrsni nastavak prošlogodišnjeg programa Rani radovi s Akademije dramske umjetnosti, u kojem će publika moći pogledati studentska ostvarenja danas etabliranih umjetnika i filmaša: Snježane Tribuson, Ivana Salaja, Darka Rundeka, Branka Schmidta, Zorana Peze, Vedrana Mihletića i Jasne Mesarić.

Ove godine programom 25 godina DHF-a festival donosi izbor filmova prikazanih u proteklih četvrt stoljeća, dok je jedan program posvećen domaćem televizijskom nasljeđu. Riječ je o programu Hrvatski TV film koji donosi odabir dokumentarnih ostvarenja iz ciklusa Zadnja pošta Zagreb urednika Angela Miladinova. Popratni filmski programi uključuju i projekcije starih reklamnih filmova iz radionice Zagrebačke škole animacije, izbor filmova s Festivala slovenskoga filma, ovogodišnjeg partnera Dana hrvatskog filma, koji potpisuje Igor Prassel te program Novi dokumentarni filmovi iz susjedstva, čiji je selektor Oliver Sertić.
 
Zdenka Gold osvrnula se na bogat popratni "nefilmski" program Dana hrvatskog filma: "Izdvojila bih dvije radionice koje su nastavak uspješne suradnje s prošlogodišnjim partnerima. Radionicu filmske kritike radimo u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara, Hrvatskim filmskim ljetopisom i udrugom Lanterna Magica te pod vodstvom Višnje Vukašinović, a radionicu Kako razvijati i predstaviti projekte u početnoj fazi za međunarodno tržište pod vodstvom jedne od najpoznatijih europskih producentica, Roshanak Behesht Nedjad, koju realiziramo u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA. Rado bih istaknula da je sve što Dani hrvatskog filma nude svojoj publici, od stručnih radionica, popratnih filmskih i nefilmskih programa pa do svih projekcija natjecanja, potpuno besplatno za polaznike i publiku." Dane hrvatskog filma podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb te Društvo hrvatskih filmskih redatelja, ali i velik broj sponzora i partnera.

Komentari

Nema komentara.