Povećajte rezoluciju svoje percepcije - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Povećajte rezoluciju svoje percepcije

Povećajte rezoluciju svoje percepcije

Četvrti međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS spaja knjigu, glazbu, film i razne nespojive stvari.

s.p. 21.09.2008 0 komentara

Povećajte rezoluciju svoje percepcije

U zadnjem rujanskom tjednu, u zagrebačkom SC-u 25 FPS ugostit će više od 100 filmova. Kao najzanimljiviji dio festivala izdvajamo program posvećen redateljima-književnicima, u kojem će se moći vidjeti filmski radovi Jeana Geneta, Williama Burroughsa i Samuela Becketta, o čemu možete opširniji čitati na stranicama Bookse. A u popratnom programu Kino 23 nude se kultni filmovi velikana filmske umjetnosti kao što su ‘Play Time’ Jacquesa Tatia i ‘Eraserhead’ Davida Lyncha.

Na festival se inače prijavilo 1500 filmova iz preko 80 zemalja, a u natjecateljskom programu prikazuje se 41 rad, među kojima i dva hrvatska filma: ‘Ručak’ Ane Hušman i ‘Prolaz Karla Draškovića’ Željka Sarića. Natjecateljski program gledat će i ocjenjivati članovi žirija: Ivan Ladislav Galeta, Brent Klinkum i Jürgen Reble, čije programe ćemo također moći vidjeti na festivalu. Uz nagradu žirija dodjeljuje se i nagrada kritike, nagrada publike, a velika novost je i Nagrada Fuji koja autorima osigurava 16-mm film u vrijednosti od 5000 kuna.


‘Play Time’, r: Jacques Tati, isječak

Prvi put će se moći doživjeti i spektakularni nastupi proširenog filma (expanded cinema), što će biti prava audiovizualna poslastica za sve ljubitelje suvremene elektronske glazbe spojene uživo s fantastičnim vizualima. Expanded cinema performansi održavat će se 25., 26. i 27. rujna u 22 sata u Teatru &TD, a za te filmsko-muzičke atrakcije uživo zaduženi su Telcosystems iz Nizozemske, LAFOXE iz Francuske i incite/ iz Njemačke.

Još jedna novina je i program suvremenih hrvatskih radova Focus on Croatia 2007/2008. u kojem će se moći vidjeti eksperimentalni radovi domaćih redatelja: prvijenci mladih autora (‘Pozadina’ Filipa Peruzovića, ‘Kustos Swing’ Vanje Činića) ili umjetnika izniklih iz drugih vizualnih medija (Miranda Herceg ‘Hotel za pse’, Ante Kuduz ‘LOL-CON’), te posljednji radovi etabliranih autorskih rukopisa – ‘Silent Frame’ Damira Čučića, ‘PLAKATKINO’ Gorana Trbuljaka, ‘Kangaroo Court’ Ivana Faktora, ‘Ruta i spomenik’ Renate Poljak.

Vjernu festivalsku publiku očekuju i promocije knjiga, razgovori s gostima, festivalska videoteka i program DJ-a do kasno u noć. A više informacija o filmovima i raspored projekcija potražite na službenoj stranici festivala ovdje.

Komentari

Nema komentara.