Kad budemo ja i ti - KINO 23! - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Kad budemo ja i ti - KINO 23!

Kad budemo ja i ti - KINO 23!

Angerova bakhijanska gozba i prizivanje demona, putovanje Tibetanskom knjigom mrtvih, stapanje mesa, krvi i metala – sve na 25 FPS i sve džaba!

m.k. 18.09.2007 0 komentara

Kad budemo ja i ti - KINO 23!

Jeste li se zaželjeli prave eksperimentale? Mi jesmo, a program trećeg izdanja '25 FPS'-a nudi nam mnogo razloga za sreću. Jedan od njih je i program filmova 'KINO 23' kojeg čini 5 srednjometražnih i dugometražnih ostvarenja koja propituju granice žanra, medija te očekivanja i percepcije gledatelja. Svaki dan u 23h – jedan film. Oboružajte se strpljenjem, pivom, kavom ili čajem, zavalite se u mrak kina SC i pomičite svoje horizonte! A evo i mali pregled onoga što nas čeka.  

Višestruko nagrađivani 'Leviathan' Simona Bogojevića Naratha nije prvi put da se ovaj u svijetu sve poznatiji autor pozabavio interpretacijom nekog književnog predloška. No, dok je 'Leviathan' bio promišljanje istoimenog filozofskog djela Thomasa Hobbesa, 'Bardo Thodol' /naslovna/ je interpretacija Tibetanske knjige mrtvih. Sam naslov označava posebnu vrstu 'priručnika' koji odnedavno umrle uči kako da što bezbolnije 'prežive' svoj zagrobni život prije nego se ponovno reinkarniraju u živo biće. Ovaj srednjometražni film iz 1999. sniman je većinom dostupnih video i filmskih formata, a posmrtne vizije filmskoga junaka dočarane su različitim 2D i 3D animacijama.

Mitskim i fantastičnim okruženjem kreće se i 'Anđeo' Patricka Bokanowskog. Bokanowski je možda najpoznatiji po režiji kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova koji specifičnom uporabom medija izazivaju ustaljena shvaćanja o filmu kao o fotografskoj i dokumentarnoj reprodukciji stvarnosti. Svojim filmskim eksperimentima Bokanowski okreće film prema drugim mogućnostima izražavanja, a manipulacijom tehnike i medija gledatelju nudi jednu neuobičajenu i originalnu percepciju svijeta koji ga okružuje. 'Anđeo' je njegov prvi dugometražni film, a sastoji se od niza sekvenci poredanih duž nekog mitskog stepeništa. Kućna pomoćnica koja uvijek izova donosi vrč mlijeka muškarcu bez ruku, devet identičnih i savršeno koreografiranih knjižničara i obješena lutka u praznoj sobi dio su tog neobičnog svijeta, potpuno različitog od onoga što smatramo 'stvarnošću'


'Anđeo', r: Patrick Bokanowski, isječak

'Tetsuo: Željezni čovjek' Tsukamota Shinye također nudi jedan iskrivljeni pogled na stvarnost, ali na stvarnost ljudskoga tijela. Iako nema radnje u konvencionalnom smislu, može se reći da film govori o čovjeku koji se jednoga dana počine pretvarati u željezo. Utjecaji na film su brojni. Zbog industrijskog ambijenta i atmosfere mnogi su ga uspoređivali s 'Ereaserheadom' Davida Lyncha. Groteskna kombinacija ljudskog mesa, plastike i metala može se usporediti s radovima H. R. Gigera, a zbog mračnoga humora i uporabe tehnike stop-motiona s Janom Švankmajerom. Seksualne mutacije dovele su ga u vezu s Davidom Cronenbergom, ali i s klasičnim japanskim hororima poput 'Godzille'.

Japanskih utjecaja ima još: underground okružje u kojem je nastao te dojmljiva uporaba kamera i montaže čini ga nastavljačem tradicije kultnoga redatelja Soga Ishiija, a specifično kadriranje podsjeća na klasične japanske horore poput 'Onibabe' (1965) i 'Kwaidana' (1964). Ukratko, 'Tetsuo' je eklektično remek-djelo koje kombinira elemente eksperimentalnog filma, body-horrora, SF-a pa čak i suvremenog plesa, audiovizualni napad na publiku i apsolutni must-see u kinu. Bez obzira jeste li ga već gledali ili ne.


'Tetsuo: željezni čovjek', r: Tsukamoto Shinya

Unutar programa bit će prikazana i dva filma Kennetha Angera, kultnog američkog underground redatelja koji je u svojim filmovima istraživao teme okultizma, homoseksualizma, kršćanstva i nacizma. Autor je kontroverzne knjige 'Hollywood Babylon' o skandalima poznatih i slavnih u prvoj polovici 20. stoljeća, a svojim je kontroverznim filmom iz 1964. 'Scorpio Rising' praktički izmislio žanr video-spotova. Na festu ćete moći pogledati njegovu retrospektivu, a u 'Kinu 23' moći ćete pogledati još dva njegova filma. 'Inauguracija palače užitaka' (1954) opisuje čarobnu zabavu pod maskama na kojoj je nagrada bog Pan. Panov je pehar otrovao Šiva, Kali daje blagoslov skupu i ceremonija se nastavlja. Rituali, fantazije i – komadanje!

'Zazivanje moga brata demona' (1969) mnogi su proglasili jednim od najžešćih Angerovih ostvarenja. A o čemu se radi? Pa, o dozivanju poganskih sila da izađu iz ekrana u bujicu spiritualnih i mističnih struja. Nije vam jasno? Kliknite na trailer. Zvuk za film radio je Mick Jagger, a glazba je svirana na sintisajzeru Moog 'koji proizvodi naglašenu halucinantnu moć vudua', kaže Richard Whitehall. Bios o Angeru samo što nije pa – stay tuned!


'Zazivanje moga brata demona', r: Kenneth Anger

Festival se održava od 25. do 30. rujna, a do tada vam preporučamo chekiranje službenih stranica i dobro proučavanje programa.

Komentari

Nema komentara.