Daniel Craig

11.11.1968 Chester, Velika Britanija Daniel Wroughton Craig

Arijevski izgled predodredio ga je za uloge šarmantnih, poremećenih i opasnih likova. To su idealne osobine i za novog i drugačijeg Jamesa Bonda.

Daniel_Craig

Daniel Craig rođen je u engleskom Chesteru, a poslije razvoda roditelja preselio se s majkom Oliviom u centar Liverpoola. Majka je bila učiteljica i provodila je dosta vremena u kazalištu 'Everyman Theatre', gdje je i mali Daniel upoznao mnoge glumačke legende poput Julie Walters, što ga je navodno nagnalo da sa šest godina i on odluči postati glumac. Škola mu baš i nije išla od ruke, iako se iskazivao u dramskoj grupi i ragbi timu. Poslije škole borio se da uđe u neku glumačku školu i sam se financirao radeći kao konobar i bježeći od vjerovnika. Upada u Guildhall School of Music and Drama, a kolege na studiju su mu Ewan McGregor i Joseph Fiennes.

Filmsku karijeru počinje epizodnom ulogom u visokobudžetnom 'The Power Of One' (1992) s Morganom Freemanom. Već se tu pokazalo da će ga njegov stasit, plavokosi izgled predodrediti za 'arijevske' uloge – glumio je okrutnog časnika u južnoafričkoj policiji. Poslije toga namijenili su mu ulogu zločestog njemačkog časnika u 'Mladom Indiani Jonesu' (1992), a nastavio je s ulogom agresivnih vojnika i u hvaljenom nastupu u kazalištu. Planirana serija o srednjevjekovnom dobu 'Covington Cross' nije nikad realizirana, ali je Daniel upoznao škotsku glumicu Fionu Loudon s kojom se vjenčao i dobio kćer Ellu. Kasnije će se razvesti od Fione i živjeti zajedno s poznatom njemačkom glumicom i TV-zvijezdom Heike Makatsch koju je upoznao na setu filma 'Obsession' (1997). Veza će trajati sve do 2004. a poslije toga mediji će izvještavati o vezama s Kate Moss i Siennom Miller.

1996. dobiva ulogu u popularnoj TV seriji 'Our Friends In The North', glumi lokalnog gangstera koji završava u zatvoru, ali bježi iz njega. Poslije fantastičnog uspjeha serije tabloidi su ga tipizirali kao žestokog sjevernjaka pa se Craig odlučio odmoriti od televizijskih uloga i preuzeti zahtjevnije projekte kao 'ozbiljan glumac'. Glumi Guillaumeta, najboljeg prijatelja Antoine de Saint-Exuperya u BBC-ovoj biografiji autora 'Malog princa' nazvanoj 'Saint-Ex' (1996). 1998. nastupa u važnim ulogama - kao svećenik-zavjerenik u povijesnoj drami ‘Elizabeth’ (1998) te kao provalnik koji se upušta u sadomazohističnu vezu s Francisom Baconom u 'Love Is The Devil' (1998) Johna Mayburyja. Kolega sa snimanja, Derek Jacobi, pričao je da je Craig živio u žestokom tempu, pijući cijelu noć i spavajući dva sata.

Iako je snimao i visokobudžetnu akciju ('Lara Croft: Tomb Raider', 2001), Craig se uglavnom orijentirao na neovisne filmove. Glumi shizofreničara u drami 'Some Voices' (2000), a redatelj Sam Mendes nudi mu ulogu psihotičnog ubojice u 'Putu do uništenja' (2002) i tu se Craig iskazuje kao hladnokrvni stroj za ubijanje. Ponovno preuzima razne biografske uloge, u kratkom filmu Michaela Radforda opet glumi Nijemca, fizičara Wernera Heisenberga, a uloga supruga Sylvije Plath u 'Sylviji' (2003) donosi mu hvalospjeve kritike. 2004. nastupa u 'Posljednjem poslu' (2004), crnohumornom gangsterskom trileru o dileru koji se misli povući, ali je prisiljen nasiljem sređivati poslove u podzemlju.Tim filmom privukao je pažnju Bondovih producenata, a kasnije će slijediti i prve usporedbe sa Steveom McQueenom, plavokosim i plavookim akcijskim junakom koji je svojim ulogama kombinirao muževnost i senzibilnost.

Ponavlja suradnju s redateljem Mayburyjem glumeći u 'Pomračenju' (2005) s Adrienom Brodyjem. Opet dobiva ulogu (šarmantnog) luđaka i odlučuje se za što realističniji pristup liku. Slijedeći blockbuster je ni manje ni više nego Spielbergov, 'Munchen' (2005) o skupini izraelskih agenata koji vrše likvidacije navodnih terorista po svijetu, a Craig dobiva ulogu južnoafričkog (!) Židova koji je isprva lak na obaraču, no kasnije upada u moralne dileme. 2006. započinje dajući glas u sincityjevskom 'Renaissance', a zatim u 'Infamous' još jednom glumi poremećenog tipa i zatvorenika, kanzaškog ubojicu koji je svojim umorstvima inspirirao Capotea za njegov roman. Dok je taj nastup ostao u sjeni oskarovskog 'Capotea', slijedeća uloga sigurno će privući svjetla javnosti i zauvijek obilježiti njegovu karijeru.

U žestokoj konkurenciji glumaca kao što su Clive Owen i Eric Bana Craig dobiva ulogu – Jamesa Bonda. Reakcije javnosti na nasljednika omiljenog Pierca Brosnana bile su strašne, umjesto tamnokosog akcijskog junaka i prototipa zavodnika izabran je relativno nepoznati plavokosi glumac kojem baš i nije ugodno pred svjetlima javnosti, a od općeg negativnog konsenzusa spasio ga je solidni glumački background i to što je ipak britanskog porijekla. Skeptičnu publiku i kritiku razuvjerio je Craigov muževni i karizmatični nastup u 'Casino Royaleu' (2006), osim partnerice Eve Green i publika je imala priliku osjetiti drugačijeg Bonda, a veliko Craigovo glumačko iskustvo omogućilo je da novi, kompleksniji Bondov karakter bude uvjerljiv.

Craig je 2007. snimio neuspješnu 'Invaziju', svojevrsni remake 'Invasion of Body Snatchers' u kojem glumi kolegu psihijatrice Nicole Kidman koja istražuje zagonetnu epidemiju tj. invaziju vanzemaljaca. Iste godine snimio je i 'Zlatni kompas', fantastičnu dramu snimljenu prema književnoj trilogiji Philipa Pullmana, a zanimljivo je da je u tim filmovima ponovio suradnju s glumačkim partnericama - Evom Green i Nicole Kidman.

Craigov sljedeći Bond, 'Zrno utjehe', potvrdio je Craiga u ulozi agenta 007 te se publika počela privikavati na novog, žestokog Bonda. U filmu 'Prkos' glumio je židovskog borca iz Pokreta otpora, no film nije imao previše uspjeha. Nakon ovih filmova malo je gostovao u kazalištu na Broadwayu i napravio pauzu u snimanju filmova, a 2011. se vratio, ali izgleda u loše vrijeme - komercijalni 'Kauboji i vanzemaljci' i 'mali' triler 'Kuća snova' postigli su loše rezultate u kinima i dobili katastrofalne kritike.

Stoga se Craig okrenuo provjerenom receptu i nastupio u filmu legendarnog Stevena Spielberga, animiranim 'Avanturama Tintina'. Nakon toga Craig je počeo glumiti u još jednom serijalu, te je snimio 'Muškarci koji mrze žene', prvi film američke verzije 'Millenium trilogije', adaptacije popularnih romana Stiega Larssona. Craig se odlično snašao u ulozi antijunaka (anti-Bonda?) koji baš i nije dobar borac, ali je svejedno dobar istražitelj koji je još uvijek privlačan ženama. S obzirom na vrlo mračnu temu o zlostavljanju žena i beskompromisan pristup redatelja Finchera, film je postigao solidan uspjeh u kinima pa ćemo Craiga sigurno vidjeti i u sljedećim filmskim nastavcima te trilogije.

Najveći povratak na zvjezdanu scenu Craig je postigao hitom 'Skyfall', filmom o Bondu koji je snimljen na 50. godišnjicu tog filmskog junaka. 'Skyfall' su mnogi kritičari čak proglasili i za najbolji film o Bondu ikad snimljenim, a Craigu stižu same pohvale za nastup u ovom dramski kompleksnom Bondu koji puno vremena troši na karakterizaciju glavnih junaka. Već je najavljeno da će Craig glumiti u barem još 2 filma o Bondu.

Kada ne glumi Bonda i ostale junake veće od života, Craig se uglavnom druži s glumicama. Nakon veze s Fionom Loudon i Heike Makatsch, izlazio je s filmskom producenticom Satsuki Mitchell. S dugogodišnjem prijateljicom i kolegicom Rachel Weisz surađivao je na snimanju 'Kuće snova', krajem 2010. počeli su izlaziti, a sredinom 2011. su se vjenčali na privatnoj ceremoniji.

Šteta je samo što se vrlo vjerojatno neće ostvariti plan da Craig glumi u filmskoj adaptaciji romana 'Ja, Lucifer' gdje je trebao glumiti Lucifera glavom i bradom. Oni kojima se sviđaju Craigovi šarmantni, amoralni, opasni i poremećeni likovi vjerojatno bi uživali i u tom ambivalentnom liku, jer i Bond i Lucifer možda imaju puno žrtava iza sebe, ali su još uvijek tako prokleto šarmantni.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...