Hrvatski film u 2011. - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hrvatski film u 2011.

Hrvatski film u 2011.

Što se snimilo 2011., kako je domaći film prošao u inozemstvu i čemu da se veselimo iduće godine?

s.p. 23.12.2011 0 komentara

Hrvatski film u 2011.

Hrvatski audio-vizualni centar (HAVC) objavio je presjek domaće filmske proizvodnje u 2011. i najave filmova i događanja u sljedećoj godini.

Što je snimljeno?
Trenutno se pet dugometražnih filmova nalazi u fazi postprodukcije: debitantski film Igora Mirkovića 'Noćni brodovi' o romansi umirovljenika-odmetnika (Ana Karić i Radko Polič); anarhična komedija 'Visoka modna napetost' Filipa Šovagovića;  kriminalistička drama 'Cvjetni trg' Krste Papića temeljena na istinitoj priči iz crne kronike; 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Schmidta o korupciji i nemoralu u hrvatskom zdravstvu te 'Sonja i bik' cijenjene dokumentaristice Vlatke Vorkapić o borbi bikova u kojoj se sudaraju opori i tradicionalni svijet Dalmatinske Zagore i moderni svjetonazori zagrebačke aktivistice za prava životinja. Do Pulskog festivala očekuje se i realizacija novog nastavka Propeler Filmovog omnibusa 'Zagrebačke priče 2' u kojem su na temu ljubav redateljske palice ukrstili Ivan Sikavica, Radislav Jovanov - Gonzo, Josip Visković, Hana Veček, Aldo Tardozzi i Sara Hribar.

Što će se snimati 2012.?
Početkom 2012. završava snimanje dugometražne drame 'Djeca jeseni' u režiji Gorana Rukavine, a počinje snimanje cjelovečernjeg debitantskog filma 'Drugi' redateljice Ivone Juke, koji je već na temelju scenarija dobio nekoliko važnih nagrada i potporu fonda Eurimages. U veljači započinje snimanje drame 'Halimin put' Arsena A. Ostojića, prema scenariju Feđe Isovića (scenarista humorističnog serijala 'Lud, zbunjen, normalan'). Vinko Brešan u 2012. počinje snimanje otočke komedije 'Svećenikova djeca' o crkvenjaku koji se, vođen idejom demografske obnove, udružuje s lokalnim trafikantom u akciji bušenja kondoma.

U ožujku 2012. pada prva klapa drame 'Mirni ljudi' Ognjena Sviličića kojeg je za scenarij filma inspirirala tragična sudbina zagrebačke obitelji Ritz, kao i novog dugometražnog igranog filma Bobe Jelčića, 'Obrana i zaštita'. U proljetnim mjesecima je najavljen početak snimanja dugometražnog igranog filma Branka Ištvančića 'Most na kraju svijeta' i debitantskog dugometražnog igranog filma Vanje Sviličić 'Zagreb Capuccino', a u ljeto 2012. dugometražnih igranih filmova 'Šuti' Lukasa Nole i 'Otok ljubavi' Jasmile Žbanić čiji je nositelj hrvatska tvrtka Produkcija Živa. U pripremi su filmovi 'Svinjari' Ivana Livakovića, 'Hitac' Roberta Orhela i 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' u režiji Silvija Petranovića.


'Marijine', trailer.

Što se gledalo u 2011.?
Ljetos je u programu Pulskog festivala premijerno prikazano deset cjelovečernjih igranih filmova, uz rekordan broj manjinskih koprodukcija. Film 'Koko i duhovi' obara nacionalne rekorde - pogledalo ga je više od 70 000 gledatelja, a predviđa mu se i nastavak distribucije za vrijeme školskih praznika i put prema stotisućitom gledatelju. U ovom trenutku u hrvatskoj kinodistibuciji nalazi se čak pet hrvatskih filmova. Uz 'Koka i duhove', to su 'Ćaća', nezavisni 'Odredište nepoznato' te dvije manjinske hrvatske koprodukcije – 'Parada' i 'Neprijatelj'. Prethodno su u kinima prikazani filmovi '2 sunčana dana', te 'The Show Must Go On' koji je prvi hrvatski film koji će doživjeti TV premijeru na jednoj komercijalnoj televiziji u proljeće 2012. Hrvatsku kinodistibuciju prošao je i pobjednik Festivala igranog filma u Puli - 'Kotlovina' te ratna drama 'Josef'. Početkom 2012. očekuju nas nacionalne kinopremijere filma 'Lea i Darija' i '7 seX 7'.

Tko je nagrađen?
Početak godine 2011. označilo je sudjelovanje hrvatskih filmova i filmaša na dva prestižna europska 'A' festivala: na 33. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu Hrvatsku je predstavljao animirano-eksperimentalni film 'Nespavanje ne ubija' Marka Meštrovića, a na ovogodišnjem 61. Berlinaleu u programu Shooting Stars 2011 sudjelovala je glumica Marija Škaričić.

Početkom srpnja, hrvatska manjinska koprodukcija 'Soba 304' i dokumentarni film 'Marijine'' nagrađeni su na Festivalu u Karlovym Varyma. Hrvatska je kinematografija u 2011. godini po prvi puta bila zastupljena i u konkurenciji prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu, gdje se u selekciji kratkog metra natjecao kratkometražni igrani film Darija Juričana 'Imaš ti neku priču?'. Kratkometražni igrani film Jurja Lerotića 'Onda vidim Tanju' prikazan je u službenom programu Spectrum Shorts Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu 2011. te nagrađen krajem godine na ljubljanskom LIFFE-u. Ljetna festivalska sezona zaokružena je novim uspjesima na 17. Sarajevo Film Festivalu gdje je film 'Fleke' Alda Tardozzija imao svoju međunarodnu premijeru u okviru natjecateljskog programa, 'Mezanin' Dalibora Matanića osvojio Srce Sarajeva za najbolji kratki igrani film, a animirani film 'Dove sei, amor mio' Posebno priznanje žirija u kategoriji kratkometražnog filma.

A dokumentraci?
Film 'Marijine' s lakoćom je pronalazio put do svjetskih festivala. Jaka dokumentarna reprezentacija predstavljala je Hrvatsku ljetos u Sarajevu, čak četiri hrvatska dokumentarna filma bila su uvrštena u Natjecateljski program 17. Sarajevo Film Festivala. Uspješan festivalski život ostvario je u 2011. godini nagrađivani dokumentarni film 'Selo bez žena' Srđana Šarenca, snimljen u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji s Francuskom koji je prikazan na više od trideset svjetskih festivala.


'Ćaća', trailer.

Što radi HAVC?
U Hrvatskoj je u tijeku proces realizacije Nacionalnog programa digitalizacije nezavisnih kinodvorana. Dovršen je i online sustav prijave i kategorizacije audiovizualnih djela. Na sjednici Hrvatskoga sabora usvojene su izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Predstavnici HAVC-a u Los Angelesu su održali bilateralne sastanke s predstavnicima velikih studija, pa tako i s upravom HBO-a, s kojima su zaključeni pregovori o nastavku snimanja u RH povodom treće sezone popularnog fantasy serijala 'Igra Prijestolja'.

Značajne promjene u hrvatskoj audiovizualnoj zajednici najavljene su, propisane i javno usuglašene Nacionalnim programom promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010. - 2014. Uvođenje mjera poticaja za one koji ulažu u filmsku proizvodnju, popravljanje nespretno napisanog zakona, digitalizacija ostataka javne kinematografske mreže, promotivna ofanziva na domaćem i međunarodnom planu i nada u privođenje javne televizije svojoj temeljnoj svrsi jednako su bitni zadaci koje su zadani ovim planom.

In memoriam
Godinu na izmaku obilježili su odlasci velikih ljudi. U siječnju nas je napustio jedan od najvećih naših komediografa i najplodniji hrvatski filmski redatelj, Fadil Hadžić. U ožujku smo se oprostili od cijenjenog dokumentarista, filmskog i televizijskog redatelja, Miroslava Mikuljana, a u veljači je u Dubrovniku sahranjen veliki komičar, filmski, televizijski i kazališni glumac Predrag Vušović. U travnju je na vječni počinak ispraćen legendarni Ivica Vidović, a u rujnu 2011., u 78. godini preminuo je najznačajniji povjesničar hrvatskog filma, filmski redatelj, scenarist, liberal i vizionar kulturnih politika Ivo Škrabalo. Opširnije izvješće o stanju i perspektivama hrvatskog filma potražite na službenoj stranici HAVC-a.

Komentari

Nema komentara.