Prvi 3D ZagrebDox - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Prvi 3D ZagrebDox

Prvi 3D ZagrebDox

8. ZagrebDox nudi nove filmove Nicka Broomfielda i Morgana Spurlocka, te 3D poslasticu Wernera Herzoga!

s.p. 26.01.2012 0 komentara

Prvi 3D ZagrebDox

Na presici je najavljeno osmo izdanje ZagrebDoxa na kojem će se moći vidjeti više od 150 dokumentarnih priča iz raznih krajeva svijeta. U programu Majstori Doxa moći ćete vidjeti hvaljeni 3D film uglednog Wernera Herzoga, 'Spilju zaboravljenih snova' u kojoj se otkrivaju spiljski crteži stari 32 tisuće godina. U tom programu prikazat će se i 'Sarah Palin - itekako!' angažiranog redatelja Nicka Broomfielda, te 'Ovo nije film' Džafara Panahija koji se bavi osuđenim iranskim redateljem.

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski najavio je da će se gledatelji moći susresti s fascinantnom intimističkom dramom 'Ljudi koji sam mogao biti, a možda i jesam' Borisa Gerretsa, animiranim ljudskopravaškim dokumentarcem 'Zeleni val' Alija Samadija Ahadija i prekrasno snimljenim i angažiranim filmom 'Mjesto moje malo' Tatiane Huezo. Publika će moći pogledati i svjetske premijere filmova naših iskusnih dokumentarista Dane Budisavljević, Silvestra Kolbasa i Branka Ištvančića, ali i novih dokumentarca mladih autora, Đure Gavrana i Morane Komljenović.

Na svoje će doći i ljubitelji glazbenog doxa, a za smijeh na Happy Doxu se pobrinuo Morgan Spurlock sa svojim satiričnim filmom o plasiranju proizvoda prikladno nazvanom 'Najveći film ikad prodan'. Popratni programi Festivala pomoći će nam da bolje razumijemo grčku dužničku krizu, zavjeru zbog koje današnje žarulje traju kraće nego one od prije stotinu godina i način na koji možemo od svog kamioneta napraviti pokretnu farmu, a otkrit će nam i tajne suvremenog liberalnog kapitalizma i lažnih diplomata, zavjere velikih proizvođača hrane i suvremenih ekoterorista, te nas podsjetiti na sve ratne sastanke Tuđmana i Miloševića. I na kraju – u filmu 'Srce neba - srce Zemlje' autora Erica Blacka koji govori o svijetu Maja saznat ćemo da 2012. neće biti kraj svijeta, već samo kraj jednog vremenskog ciklusa.  


'Najveći film ikad prodan', trailer.

Uz konkurenciju, ZagrebDox prikazuje još šest službenih filmskih programa: Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Stanje stvari te prošle godine pokrenute Majstore Doxa i Teen Dox. Popratni programi uključuju niz retrospektiva: Baltičke dokumentarce, retrospektivu Danske filmske škole i retrospektivu eksploatacijskih, često i pseudo dokumentaraca s naglaskom na senzacionalističke teme koje nazivamo Mondo a koji su obilježili šezdesete godine prošlog stoljeća. U autorskoj retrospektivi ove godine predstavljaju se filmovi višestruko nagrađivanog američkog neovisnog filmaša Jaya Rosenblatta, čiji filmski opus broji više od 25 naslova. Domaće retrospektive uključuju prezentaciju filmova Fade Ina, a autorska večer posvećena je redatelju Tomislavu Radiću.

ZagrebDox se ove godine treći put održava u kinima Movieplexa u Centru Kaptol, i to od 26. veljače do 4. ožujka. Publika će u osam festivalskih dana imati priliku pogledati natjecateljski program koji uključuje 50 dokumentaraca koji se natječu za glavne festivalske nagrade, Velike pečate; od toga 30 filmova u međunarodnoj, a 20 u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat dodjeljuje se autoru/ici do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. Nagrada za najbolji film dodjeljuje se prema ocjenama publike.

Ovogodišnji festivalski noviteti uključuju i redizajn vizualnog identiteta i nove festivalske internetske stranice. I ove će se godine projekcije održavati u svih pet kinodvorana Movieplexa, od čega će dvorana broj 2 besplatno prikazivati sve filmove službene konkurencije bez hrvatskih podnaslova. Za ostale projekcije cijena ulaznicaje 20 kuna za dnevne i 25 kuna za večernje projekcije. U nedjelju, 4. ožujka priprema se i program The Best of Fest za koji će ulaznica stajati 35 kuna. Više informacija potražite na službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.