Hrvatski film na dobrom putu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Hrvatski film na dobrom putu

Hrvatski film na dobrom putu

'Halimin put' osvojio nagrade u Cottbusu, hrvatski film ima veliku promociju u Francuskoj, a Dokukino opet radi. Jedina tužna vijest - smrt mladog redatelja Nikole Ivande.

s.p. 13.11.2012 0 komentara

Hrvatski film na dobrom putu

'Halimin put' Arsena Antona Ostojića, prikazan je u natjecateljskom programu Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu, gdje je osvojio dvije nagrade: pohvalu međunarodnog žirija i Nagradu publike. Povodom skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU, festival je dio programa SPECIALS posvetio hrvatskom redatelju Branku Schmidtu. Nagrađeni 'Halimin put' trenutno se može pogledati u hrvatskoj kinodistribuciji, a svoj festivalski život nastavlja na Black Nights Film Festivalu u Talinu (12.-28.11.) te na Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu (27. 11. - 6. 12.).

U Zagrebu je prošlog tjedna u 36. godini preminuo filmski i televizijski redatelj i scenarist Nikola Ivanda. Ivanda je režirao kratkometražne filmove, televizijske dokumentarce i serije, te glazbene i namjenske video spotove. Zajedno s Tomislavom Rukavinom koautor je glazbenog spota 'White Christmas' koji je nagrađen Oktavijanom za najbolji glazbeni video na Danima hrvatskog filma 1997. Od kratkometražnih filmova koje je režirao najpoznatiji su 'Kravata' (2006), 'Ništa od sataraša' (2000) i 'Vuk' (2000) koji je 2001. godine nagrađen Grand prixom FRKA-e. Ove godine dovršio je snimanje kratkometražnog igranog filma 'Gospodin Kolak i gospođa Mirković'.

U Parizu se u sklopu Festivala hrvatske kulture u Francuskoj (Croatie, la voici) od 13. do 17. studenoga održavaju Dani suvremene hrvatske kinematografije. U sklopu manifestacije u znamenitim pariškim art-kinima Arlequin i Reflet Médicis prikazat će se odabir 9 reprezentativnih naslova recentne hrvatske kinematografije po izboru Vincenta Malause, stalnog suradnika slavnog francuskog filmskog časopisa Cahiers du cinéma koji je prošli tjedan objavio poseban podlistak za mjesec studeni posvećen suvremenoj hrvatskoj kinematografiji.

Završilo je šesto izdanje PSSST!-a Festivala nijemog filma! Glavnu nagradu 'Veliki Brcko' ocjenjivački sud dodijelio je filmu 'Putovanje' bugarske redateljice Radostine Neykove i Vladislava Budinova, a skupivši najviše glasova, nagradu publike osvojio je argentinski film 'Luminaris', redatelja Juana Pabla Zaramella.

Jedino zagrebačko kino za dokumentarce Dokukino, u utorak, 13.11. u 21h ponovo podiže svoja platna na novoj lokaciji, u Kulturno informativnom centru (KIC) u Preradovićevoj 5. Na repertoaru vas očekuje raznolik dokumentarni program kojim možete začiniti još jednu zagrebačku zimu.  


'Halimin put', trailer.

U Osijeku je najavljen Festival o pravima djece koji ove godine traje od 19. do 22. studenoga i donosi 32 filma za djecu i odrasle iz devet zemalja. Riječ je o jedinom inkluzivnom Festivalu u Hrvatskoj, što znači da je cijeli program dostupan i djeci i odraslima s teškoćama vida/sluha. Detaljne informacija o Festivalu mogu se pronaći na službenoj stranici.

Festival Vox Feminae posvećen je teorijskom i umjetničkom promišljanju ženskog identiteta te promoviranju ženskog stvaralaštva. Njegovo 6. izdanje održat će se od 21. do 24. studenog u Zagrebu. Raspored filmova provjerite ovdje.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox raspisao je natječaj za novu špicu festivala i PHONE DOX, natječaj za dokumentarne filmove snimljene mobitelom na temu 'My neighbour is a European'. Prijave traju do 11. siječnja 2013. Više o natječaju pročitajte ovdje.
 
Prijave filmova za natjecateljski program dugometražnog izdanja Animafesta su u tijeku. Animafest Zagreb 2013 posvećen dugometražnom animiranom filmu održat će se od 4. do 9. lipnja 2013. Za natjecateljski program festivala prijaviti se mogu dugometražni animirani filmovi završeni nakon 2011. u trajanju od 60 minuta ili duže. Ako želite odmah prijaviti film, slijedite link.

Novi, 4. Tjedan izraelskog filma donosi čak 14 filmskih naslova - osam igranih i šest dokumentarnih filmova. Ova filmska smotra održat će se od 15. do 20. studenog u kinu Europa.

Komentari

Nema komentara.