Zagonetne vijesti - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zagonetne vijesti

Zagonetne vijesti

DORF nagradio, 'Zagonetni dječak' osvaja publiku, 25 FPS traži filmove, a Trešnjevka nudi besplatne projekcije.

s.p. 13.03.2013 0 komentara

Zagonetne vijesti

Sedmi festival dokumentarnog rock filma – DORF 2013 održao se u Vinkovcima od 07. do 10. ožujka 2013.. Ocjenjivački žiri najboljim filmom u regionalnoj selekciji proglasio je film 'Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA' autorice Ines Pletikos iz Hrvatske. Posebno priznanje članovi žirija dali su filmu 'Lost and Sound' autorice Lindsey Dryden iz Velike Britanije. Nagradu Klasik TV-a za scenarij dokumentarnog rock filma dobio je film 'Nečujni hod stranca' Brankice Drašković iz Srbije.

Deset dana nakon početka prikazivanja, film redatelja Dražena Žarkovića i dalje čvrsto drži poziciju najgledanijeg filma u domaćim kinima. Nakon iznimno uspješnog prvog vikenda u kojem ga je pogledalo ukupno 11.617 gledatelja, 'Zagonetni dječak' u drugom vikendu bilježi porast od 25% s ukupno 14.413 prodanih ulaznica. Film je u proteklih deset dana pogledao  28.651 gledatelja.

Međunarodna filmska manifestacija 25 FPS poziva na prijave za natjecateljski program 9. izdanja, koje će se održati od 24. do 29. rujna u Zagrebu. Rok za prijavu je 15. svibnja 2013., a detalje oko ispunjavanja prijavnice i ostale podatke potražite na ovoj poveznici.

Omnibus 'Zagrebačke priče vol. 2' grupe autora nastao u produkciji Propeler filma u sljedeća dva mjeseca bit će prikazan na nekoliko europskih festivala, uključujući i festival goEast u Wiesbadenu. Segment spomenutnog omnibusa, kratkometražni film 'Na kvadrat' Radislava Jovanova Gonza bit će prikazan na Beogradskom Kratkome metru i na festivalu u Dresdenu.

U organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, od 15. do 17. ožujka traje ciklus najznačajnijih domaćih suvremenih filmskih ostvarenja, od kojih su većina višestruko nagrađivana kod nas i u svijetu. Raspored projekcija i popis filmova potražite ovdje.


'Zagonetni dječak', trailer.

Novo, peto izdanje programa JFF EDU-DOX u organizaciji Festivala židovskog filma donosi turski dokumentarni film 'Turska putovnica' redatelja Buraka Arliela koji će biti prikazan u subotu, 16. ožujka u 19.00 sati u Dokukinu KIC. 'Turska putovnica' donosi priču o diplomatima koji su spasili brojne Židove tijekom Drugoga svjetskog rata.

U četvrtak, 14. ožujka, u MM centru (Savska 25), besplatno pogledajte dokumentarni film 'U zrcalu Maye Deren' autorice Martine Kudlaček. Početak je u 20 sati. Dokumentarni film Martine Kudlaček bavi se životom i radom Maye Deren (1917-1961), jedne od najvažnijih i najinovativnijih figura američke filmske avangarde. Kombinirajući arhivske snimke, izvatke iz filmova te razmišljanja suvremenika i štovatelja poput Stana Brakhagea ili Jonasa Mekasa, ovaj filmski portret fascinantan je uvod u poetičan svijet velike autorice.

Frame Festival je festival kratkometražnog filma kojemu je glavna tema bicikl i biciklistička kultura. Festival će se održati početkom lipnja u Osijeku 2013., i ponudit će vrhunsku zabavu svim ljubiteljima biciklističke kulture kroz film, glazbu i umjetnost. Od 11.3. je otvoren natječaj za kratke filmove koji traje do 20.5., a prijaviti se mogu svi kreativci iz raznih kuteva planete. Više informacija potražite na ovom linku.

Udruga za promicanje kulture DOKUart iz Bjelovara i Festival dokumentarnog filma DOKUart pozivaju video družine i učenike osnovnih škola u Hrvatskoj da pošalju svoje dokumentarne filmove za program Mali DOKUart koji se održava po šesti put od 5. do 11.  listopada 2013. Krajnji rok za slanje radova je 15. lipnja 2013., a prijavnica i uvjeti sudjelovanja mogu se pronaći na web adresi: www.dokuart.hr/mali-dokuart/

U Zelenoj dvorani u Zaboku održavaju se razne filmske projekcije, a raspored događanja pogledajte ovdje.

Komentari

Nema komentara.