Szabo, američki film i Cannes - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Szabo, američki film i Cannes

Szabo, američki film i Cannes

U Tuškanac dolazi osobno István Szabó, a počinju i prve filmske tribine. Blank donira promo video za udruge, a HAVC nas predstavlja u Cannesu.

s.p. 08.05.2012 0 komentara

Szabo, američki film i Cannes

U ponedjeljak, 14. svibnja u 18 sati u maloj dvorani kina Tuškanac, Tuškanac 1 održat će se susret i razgovor s velikim mađarskim redateljem Istvánom Szabóom. Razgovor će voditi filmski kritičar Tomislav Kurelec uz konsekutivni prijevod Ksenije Detoni. Nakon razgovora u 19.30 u velikoj dvorani na programu je epska saga 'Stoljeće ljubavi i mržnje' ('Sunshine', 1999.), iznimno dojmljiva kronika o stradanjima židovsko-mađarske obitelji. U slijedeća tri dana publika će moći vidjeti još tri filma ovog redatelja. Prvi je 'Otac', redateljev najosobniji film kojim je osvojio nekoliko prestižnih nagrada, potom neobična ljubavna priča 'Povjerenje' ovjenčana berlinskim Srebrnim medvjedom. Ciklus će završiti filmom 'Rođaci', zanimljivim prikazom suvremene korupcije.

U ponedjeljak, 14. svibnja u 19.30 sati u maloj dvorani kina Tuškanac u Zagrebu održat će se prva filmska tribina u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Tema je 'Lica američkoga filma', što je i temat novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa (69/2012) koji će ovdje biti promoviran. Gosti tribine su Jelena Šesnić, Sonja Tarokić i Nikica Gilić. Tribine će moderirati Astrid Pavlović. Želja organizatora i cilj ovog novog projekta u Hrvatskom filmskom savezu jest potaknuti razgovor o filmu, ali i čitanje i pisanje o njemu.

Blank_filmski inkubator iz Zagreba objavljuje Natječaj za promo video za udruge. Na natječaj se mogu javiti udruge registrirane u Republici Hrvatskoj koje zadovoljavaju sljedeće uvjete: da aktivno djeluju najmanje 6 mjeseci i da prijavljuju projekt koristan za lokalnu zajednicu. Blank osigurava cjelokupnu profesionalnu produkciju jednog promo videa u maksimalnoj dužini od 90 sekundi (u iznimnom slučaju i duže) u punoj HD rezoluciji. Obrazac za prijavu i sve dodatne informacije dostupne su na internetskoj stranici Blanka: www.blankzg.hr/promovideo, a rok za prijave je 31. svibanj.


'Ljudožder vegetarijanac', trailer.

Ovog tjedna u Dokukinu Croatia pripremljen je izbor nagrađenih filmova 8. ZagrebDoxa pa tako u zajedničkom terminu možete pogledati film Ines Tanović 'Jedan dan na Drini' nagrađen Velikim pečatom u regionalnoj konkurenciji i film 'Ljudi koji sam mogao biti a možda i jesam' Borisa Gerretsa nagrađen novoutemeljenim priznanjem festivala Nagrada mojoj generaciji. Više o programu saznajte na www.dokukino.net

Hrvatski audiovizualni centar već petu godinu zaredom predstavljat će hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskoga sajma u Cannesu. U sklopu Filmskoga sajma prikazat će se dva dugometražna igrana filma koja su već doživjela domaću kinodistribuciju: 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Schmidta te 'Noćni brodovi' Igora Mirkovića. Određeni naslovi iz recentne hrvatske kinematografije bit će dostupni i na CINANDU, trajnoj filmskoj bazi namijenjenoj profesionalcima iz industrije.

U sklopu 'Features – What's New?' na uvid će biti dostupno devet dugometražnih igranih filmova snimljenih prošle godine u Hrvatskoj, dok će 'Docs – Who Cares?' predstaviti šest srednjemetražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova. Na Short Film Corneru ove će godine biti prisutno 13 hrvatskih naslova iz područja igranog, animiranog i eksperimentalnog filma.Cjelovit popis naslova potražite ovdje. Raspored filmova koji će se prikazati u sklopu Tjedna kritike, Filmskog sajma i Short Film Cornera nalazi se na službenim stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra.

Komentari

Nema komentara.