Od Dalija je - najbolje je - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Od Dalija je - najbolje je

Od Dalija je - najbolje je

Osim što je bio slikar i nadrealist, Salvador Dali je zarađivao za kruh snimajući televizijske reklame koje su bile otkačene skoro kao i njegov brk.

s.p. 17.05.2007 0 komentara

Od Dalija je - najbolje je

U vrijeme kada su se umjetnici smatrali Artistima (s velikim A), a reklame su smatrane nečim prostim i vulgarnim, jedan se celebrity umjetnik odvažio na snimanje otkačenih reklama. Salvador Dali se i u životu i u radu furao na imidž 'totalno drukčijeg od drugih', a i te reklame su ga učinile još neobičnijim. Poznat po svojoj samoreklami, uvijek kada bi reklamirao druge, reklamirao je i sebe, pa je tako i postao slikarska megazvijezda. Kritičari su mu uz samoreklamerstvo i narcizam, zamjerili i sklonost luksuznom životu, zbog čega je za novac bio spreman reklamirati sve, od čokolade do tableta protiv mamaurluka. To mu nije naštetilo imidžu, dapače, 'ludi' slikar zafitiljenih brkova postao je još poznatiji nakon svojih TV nastupa. Još i prije suradnje s umjetnicima poput Andyja Warhola, Dalija će zapamtiti kao preteču pop-arta, koji se nije sramio uvrštavati reklame u svoje slike, biti dio masovne kulture i profitirati od nje.


Kompilacija reklama sa S. Dalijem u glavnoj ulozi

Tako je dizajnirao naslovnice za Vogue, koje su proglašavane 'i glamuroznim i intelektualnim', a 70-tih je napravio i reklame koje se mogu naći na YouTubeu. Osim za novac, radio ih je i da ostvari neke svoje lude ideje, preradikalne i za lude sedamdesete. Tako je u reklamnom spotu za Alka –Seltzer polijevao model žutom bojom po tijelu, što je gledateljima bilo odvratno, pa je kompanija prestala s emitiranjem te reklame.

Osim tog spota, možete pogledali i ostale reklame s Dalijem u glavnoj ulozi, koje nisu ništa  spektakularno (nije ih režirao ni Hitchcock ni Warhol), ali su dobra ilustracija jedne epohe i jednog umjetnika.

Komentari

Nema komentara.