Scorseseova alkoholna posveta - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Scorseseova alkoholna posveta

Scorseseova alkoholna posveta

Sve je dobro kad su čaša i džep puni - to zna i novopečeni oscarovac poznat po svojim neposlušnim obrvama i mafijaškim filmovima.

s.p. 04.12.2007 0 komentara

Scorseseova alkoholna posveta

Da je Martin Scorsese filmofil, to već znate, a mogli ste pretpostaviti i da obožava Hitchcocka. Toliko da bi mogao snimiti film njemu u čast. Dugometražni? Pa, nije nužno, može biti i kratki, a k tome još i komercijalni. Nakon što smo vam otkrili kakva sve čuda Lynch, Anderson i Gondry rade u reklamama, svoj talent za prodaju razvija i Scorsese.

Devet minuta u originalu traje promotivni film koji je zapravo skupa reklama za španjolsko pjenušavo vino Freixenet. Katalonska tvrtka odriješila je kesu i dala redatelju slobodne ruke pa je Martin popustio iskušenju i opet snimio reklamu. Kažemo 'opet' jer je prije ove snimio jednu za American Express kojoj se posvetio kao da snima 'pravi' film.


Martin Scorsese, reklama za American Express

Freixenet je poznat po svojim božićnim reklamama, a dosad je bilo uobičajeno da u njima nastupaju glumačke i pjevačke zvijezde (Paul Newman, Frank Sinatra, Liza Minnelli, Kim Basinger). Prije pojave Interneta te su reklame bile rezervirane za španjolsku publiku, ali vremena se mijenjaju, a i Freixenetu je u interesu da se reklama vidi u cijelom svijetu. Zato su najnoviji promotivni film objavili na svojim stranicama i na YouTubeu. Od 5. prosinca reklama će se vrtjeti u španjolskim kinima i na TV-u.


'Key To Reserva', r: Martin Scorsese, reklama na španjolskom

U reklami 'The Key to Reserva' Scorsese na filmskom setu raspravlja o Hitchcockovom nedovršenom i zaboravljenom projektu, kojeg odlučuje sam režirati. Zatim počinje najavna špica filma koja je, kao i sve ostalo što slijedi, rađena u stilu velikog majstora trilera.

Radnja filmića smještena je u Carnegie Hall i praćena je glazbom Bernarda Hermanna, te je očita posveta filmu 'Čovjek koji je previše znao'. Reference na Hitchcockove filmove su brojne - 'Prozor u dvorište', 'Ptice', 'Vrtoglavica'... Glavna junakinja je plavuša koja izgleda kao pljunuta Grace Kelly, a i glavni glumac Simon Baker izgleda elegantno kao da je izišao iz 50-tih.


'Key To Reserva' – kraća verzija (samo 'Hitchcockov film')

Pogledajte sami i budite pažljivi - malu cameo ulogu ima i sam Scorsese koji je i na taj način oponašao svog uzora. Reakcije na reklamu su izrazito pozitivne, mnogi je smatraju čistim artom, ali se i mnogi zgražavaju kako je tanka granica između umjetnosti i marketinga. U svakom slučaju, Scorsese reklamira sa stilom - što onomad nisu činili njegovi kolege F.F. Coppola i Akira Kurosawa.


Japanska reklama za žesticu Suntory

Komentari

Nema komentara.