Fatalni muški zakoni - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Fatalni muški zakoni

Fatalni muški zakoni

Osim što je naljutila pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, kampanja za Ožujsko naljutit će i Amere. Jer jaaaaako nalikuje onoj za Miller Lite.

n.k. 23.05.2007 1 komentara

Fatalni muški zakoni

Krenimo redom. Ožujsko pivo lansiralo je opsežnu reklamnu kampanju nazvanu – 'Muški zakoni', čiji su se video spotovi prije nekoliko dana 'zavrtili' na gotovo svim domaćim televizijama. Onda se u ponedjeljak 21.05. urbi et orbi priopćenjem javila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač-Koritnik,  s upozorenjem da reklama "Žuja zakon br. 11: Muškarci primjećuju samo bitno" promovira stereotipe i diskriminaciju po spolu te  preporučila Zagrebačkoj pivovari i HTV-u da reklamu povuku.

Pivovara je reagirala pomirljivo, iako reklame nije povukla ni s televizija niti sa svog sajta, ali su zato domaći forumi eksplodirali raspravljajući je li pravobraniteljica pretjerala ili ima pravo.


Žuja zakon br. 11: Muškarci primjećuju samo bitno

No, sve je to manje zanimljiv dio priče. Naime, sporna kampanja ‘Muški zakoni’ zapravo već i imenom neopisivo podsjeća na čuvenu ‘Man Law’, a koju je brand Miller Lite lansirao 2006. godine. Spotovi se doduše razlikuju, no koncept je isti. Da stvar bude gora, Miller se na priču o muškim zakonima odlučio nakon što je 2003. godine svoje pivo reklamirao spotom ‘Catfight’ i istim zaradio optužbe za seksizam, te izgubio znatan broj ženskih potrošača.


Miller Light: Catfight

Stvar su prvo pokušali popraviti novom, ženama namjenjenom reklamom ‘Girl on the Moon’, ali to nije puno pomoglo, a i muški korisnici istom baš nisu bili oduševljeni.

I tako se rodila kampanja ‘Muški zakon’ ili ‘Man Law’, a koja je za cilj imala redefinirati muškost i kako je to tad objašnjavao Erv Frederick, potpredsjednik marketinga u Miller Brewing, ‘nadići stereotipe o muškaracima'.

U tu je svrhu angažirano 16 prominentnih muškaraca među kojima bivša zvijezda NFL-a Jerome Bettis; glumac Johnny Holiday; boksač Oscar de la Hoya, Aron Ralston, penjač koji si je odsjekao komad ruke da bi se spasio iz odrona i šef parade, pardon, rasprave - Burt Reynolds. Sve je njih, naime, oko okruglog stola (Arthure, wink, wink), okupio Miller lite, a ne bi li samo-definirali po kojim to zakonima žive suvremeni muškarci.

Pod smjernim vodstvom Burta Reynoldsa, a u prostoriji koja neopisivo podsjeća na onu iz filma dr.Strangelove, u raspravi koja se proteže kroz desetak reklama nema nit traga nepristojnosti ni seksualnih aluzija (izuzmeo li suptilnu referencu na ‘Brokeback Mountain’), a umjesto toga civilizirano se raspravlja treba li se pri nazdravljanju kucnuti vrhom ili dnom boce (dnom), koliko dugo muškarac mora čekati prije nego počne izlaziti s frendovom bivšom djevojkom (šest mjeseci) i sl.


Miller Lite Man Law: Off Limits

Kampanja za Ožujsko, nosi isto ime, čak ima i isti princip, ali promovira u potpunosti drugu ideju ‘muškosti’, inzistirajući upravo na onome što su u Milleru htjeli izbjeći. Doduše, u Zagrebačkoj pivovari osigurali su si i zgodan alibi jer su prije lansiranja video spotova žestokom radijskom i web kampanjom prikupljali 'zakone' domaćih muškaraca, što su lijepo i dokumentirali na svom službenom YouTube kanalu. Zašto pak na isti nisu postavili i reklame, nismo uspjeli saznati jer se u tamošnjoj službi za Odnose s javnošću nitko ne javlja na telefon.

Ironijom sudbine, iako je originalna ‘Man Law’ bila hvaljena i iznimno ‘u puku’ popularna kampanja, ipak nije povećala prodaju Miller Lite, pa je za nju odgovorna agencija 23. ožujka ove godine raskinula ugovor s Miller Brewing. ‘Muške zakone’ za Zagrebačku pivovaru navodno je pak proizvela jedna češka agencija, a koju su angažirali nakon razlaza sa Bruketom i Žinićem.

Kako sada stvari stoje, muški će zakoni opet biti fatalni.


 

Komentari
A: Frau Traudl 24.05.2007 Pogledaj profil

Evo baš čitam u Jutarnjem kako ženka morskog psa čekićara za razmnožavanje ne treba mužjaka. U svijetu takvih vijesti treba razumjet dečke i sve te redefinicije muškosti... Ipak, kad mene moje Muško ne primjećuje radi pive, ja mu razbijem flašu na glavi i popijem sve šta je ostalo.