Pssst, Fibula i Cottbus - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Pssst, Fibula i Cottbus

Pssst, Fibula i Cottbus

Krajem tjedna u Zagrebu će zanijemiti filmovi, a Sisak će imati smotru domaćih dokumentarista. Domaći filmaši bili su u Cottbusu i na ostalim festivalima.

s.p. 08.11.2010 0 komentara

Pssst, Fibula i Cottbus

I četvrtu godinu održava se PSSST! Festival nijemog filma. Festival možete besplatno pratiti od 12. do 14. studenoga 2010. godine u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka, a od klasika će biti prikazani Dreyerovo 'Stradanje Ivane Orleanske', Chaplinov 'Svjetla velegrada', te Pabstova 'Pandorina kutija', a sve uz muzičku pratnju uživo. U popratnom programu očekujte koncerte, teatar i kratke filmove domaćih filmaša, a program Festivala i raspored događanja potražite ovdje.

Dom kulture Kristalna kocka vedrine opet organizira Reviju dokumentarnog filma Fibula, a na petom izdanju tog festivala prikazat će se 10 domaćih i 3 strana filma. Ove godine se prvi put plaketom nagrađuje redatelj koji skupi najviše glasova publike, a jedna od novosti ove revije je da će imati i svoju prvu kumu. Tu čast dobila je perspektivna Irena Škorić, te će biti prikazan i njezin 'Sudbina broja 13'. Van konkurencije prikazat će se strani 'Wow Croatia' Ashley Colburn, 'Duhan–djevojka' mlade Makedonke Biljane Garvanlieve, te dugometražni 'Zaljev'. Revija se održava od 12. do 14.11. u Kazalištu 21 u Sisku, ulaz na sve projekcije je besplatan, a program možete naći ovdje.


'Sudbina broja 13', trailer.

Ove godine tri hrvatska filma sudjelovala su na uglednom Međunarodnom filmskom festivalu istočnoeuropskog filma koji se od 2. do 7. studenoga održavao u njemačkom gradu Cottbusu. Kratki film Nebojše Slijepčevića 'Šamar' (dio omnibusa 'Zagrebačke priče') prikazan je u sklopu natjecateljske konkurencije kratkometražnih filmova, a Matanićev 'Tulum' prikazan je u sklopu programa 'Crossing the East'. '2 sunčana dana' Ognjena Sviličića imala su svoju međunarodnu premijeru u programu 'Focus'.

Filmovi u domaćoj produkciji osvajali su značajne nagrade tijekom prošlog mjeseca na važnim filmskim festivalima. Animirani film Marka Meštrovića 'Nespavanje ne ubija' osvojio je čak dvije nagrade, na festivalu animiranog filma Balkanima u Beogradu osvojio je Nagradu za najbolji film jugoistočne Europe, dok je na Međunarodnom filmskom festivalu I've Seen Films u Milanu osvojio Nagradu za najbolji eksperimentalni film i Nagradu EUNIC. Na jednom od najstarijih europskih filmskih festivala, 55. međunarodnom festivalu u španjolskom Vallodolidu, Specijalnom nagradom žirija nagrađen je film 'Na putu' Jasmile Žbanić. 'Metastaze' Branka Schmidta osvojio je Nagradu za najbolji film na prvom Festivalu europskog i mediteranskog filma u Kopru, a hrvatski snimatelj Slobodan Trninić osvojio je Nagradu za najbolju fotografiju filma 'Besa' Srđana Karanovića. 'Vjerujem u anđele' osvojio je šestu po redu Nagradu publike na 3. Međunarodnom festivalu LIFE u Leskovcu.


'Vjerujem u anđele', trailer.

Festival ETNOFILm3 objavio je poziv za prijavu filmova za sudjelovanje u natjecateljskom dijelu programa. Festival etnografskog filma treći će se put održati u Rovinju od 7. do 9. travnja 2011. u organizaciji Etnografskog muzeja Istre. Prijave su otvorene za sve dokumentarce s inovativnim i analitičkim pristupom kulturama i zajednicama. Natječaj je otvoren do 31. prosinca 2010., a detaljne informacije možete pronaći na www.etnofilm.com.

Ovaj tjedan u zagrebačkom Kino klubu Zagreb kreće ciklus filmova Woodyja Allena, a besplatne projekcije se održavaju četvrtkom u 21 h. Prikazat će se 'Zelig' (11.11.), 'Broadwayski Danny Rose' (18.11.), 'Hannah i njezine sestre' (25.11.), 'Rujan' (02.12.), 'Druga žena' (09.12.), 'Zločini i prekršaji' (16.12.), te 'Alice' (23.12.).

Komentari

Nema komentara.